Nationale Veiligheidsraad bijeen: wat wordt er beslist?

Om half drie zit de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bij elkaar. Zij zullen beslissen hoe soepel of streng de maatregelen voor het coronavirus de komende tijd er zullen uitzien.

Wie beslist dat? De Nationale Veiligheidsraad, die het advies heeft ingewonnen van topvirologen en andere experts. In verschillende comités wordt er, categorie per categorie, gekeken of de maatregelen in stand worden gehouden, verstrengd of versoepeld?

Wat wordt er nu precies beslist?

  • Over de duur van de maatregelen. Het lijkt duidelijk dat we wellicht nog veertien dagen in ons kot moeten blijven, maar viroloog Steven Van Gucht liet al optekenen dat ook half mei een optie is. Ook Frankrijk zou namelijk pas vanaf 11 mei het land langzaam aan heropenen.
  • Ook de scholen blijven tot dan dicht. De kans dat die open gaan na de paasvakantie is zo goed als nihil.
  • Voor de kleine handelaars is er een kleine kans dat ze mogen heropenen. Zo zou het kunnen dat bijvoorbeeld tuincentra mogen openen, met de social distancing-maatregelen in het achterhoofd.
  • De festivals en evenementen in mei, juni en juli zullen wellicht weten waar ze aan toe zijn. De kans dat grote kleppers als Rock Werchter en Graspop mogen doorgaan, is eerder klein. Voor de maand augustus bestaat er dan weer een waterkansje dat de maatregelen al versoepeld zijn.
  • Mogelijk komt er ook reisadvies voor deze zomer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20