Nationale Bank voorziet 8 procent economische groei in derde kwartaal

Na dalingen in het eerste en tweede kwartaal van 2020, zal het bruto binnenlands product in het derde kwartaal opveren met 8 procent. Dat verwacht de Nationale Bank van België.

Nadat de economische activiteit in het eerste en tweede kwartaal met respectievelijk 3,5 procent en 12,1 procent was teruggevallen, is er nu sprake van een heropleving. Die komt er ‘voornamelijk omdat de beperkende maatregelen veel minder streng zijn dan in de eerste helft van het tweede kwartaal’, stelt de Nationale Bank van België, die benadrukt dat de coronaregels nog steeds wegen op de economische activiteit.

Volgens de NBB zal het koopgedrag van de consumenten in het derde kwartaal aantrekken, maar slechts gedeeltelijk. ‘De angst om de ziekte op te lopen alsook de resterende of versterkte inperkingsmaatregelen houden de consumptie nog steeds tegen’, klinkt het. ‘Het uiterst zwakke consumentenvertrouwen zou kunnen leiden tot meer voorzorgssparen, wat de consumptiegroei in de toekomst zou kunnen drukken.’

De overheidsconsumptie zou in het derde kwartaal aantrekken, aangezien de uitgaven voor gezondheidszorg naar verwachting zullen terugkeren tot een normaal niveau. In het tweede kwartaal waren die specifieke uitgaven aanzienlijk gedaald door het uitstellen van veel niet-coronagerelateerde operaties en consultaties.

De Nationale Bank hamert wel op de onzekerheid, die groter is dan gewoonlijk. Het ene model voorspelt een bbp-groei op kwartaalbasis van 4,1 procent, terwijl het andere spreekt over een model van 11,9 procent. ‘Al met al ramen wij dat de Belgische economie in het derde kwartaal met 8 % zal herstellen’, besluit de NBB in een persbericht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20