Nationale Bank: ‘Coronacrisis kost economie 45 miljard euro in 2020’

Uit een analyse van de Nationale Bank en het Federaal Planbureau blijkt dat de Belgische economie in 2020 met liefst 8 procent zal krimpen. Dat komt overeen met een mokerslag van 45 miljard euro.

De overheidsinstellingen hebben het over een krimp van 4 procent in het eerste kwartaal en zelfs 15 procent in het tweede kwartaal. Het volledige getal van 8 procent in 2020 is vier keer meer dan de krimp in het jaar na de bankencrisis, 2009. Ook opmerkelijk: de grootbanken zagen de zaak de laatste dagen een stuk positiever in. BNP Paribas Fortis had het over 3,5 procent, terwijl Belfius het op 5 procent hield. KBC was somberder met een worstcasescenario van 13 procent.

Begrotingstekort naar 7,5 procent

Als gevolg van de coronaschok zal het begrotingstekort oplopen tot 7,5 procent van het bbp. Ter herinnering: in 2019 bedroeg het tekort nog 1,8 procent. De schuldgraad, die afgelopen jaar voor het eerst in acht jaar onder de grens van 100 procent dook, zien de Nationale Bank en het Federaal Planbureau stijgen tot 115 procent.

De koopkracht van de gezinnen zal beperkt dalen, tot 1,5 procent, met dank aan de steunmaatregelen zoals tijdelijke werkloosheid. De daling van de Belgische consumptie is voorzien op 5,7 procent, als gevolg van de verplichte sluitingen bij horeca en winkels.

60 miljard euro

De overheidsinstellingen maakten de analyse op basis van een scenario waarbij de coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad in totaal zeven weken aanhouden. Er moet dus vanaf mei een versoepeling komen, al benadrukt gouverneur Pierre Wunsch dat het om een ‘puur technische hypothese’ gaat.

Volgens het model start er nadien een periode van geleidelijk herstel over negen maanden, waarna de economische activiteit zich opnieuw op het groeitraject van vóór de crisis bevindt. Maar dan wel 2 procentpunten lager. Het herstel zal volgens de analyse ook in 2021 aanhouden. Zo zou het bbp weer met 8,6 procent groeien. De totale schade aan de economie bedraagt in 2021 uiteindelijk 60 miljard euro, is de schatting.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.