De Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) onderzoekt de mogelijkheden om op de planeet Venus een zwevende stad te bouwen. Daarmee zou het Amerikaanse ruimtevaartbureau onderzoek op Venus mogelijk willen maken zonder astronauten voet aan de grond op de planeet te moeten laten zetten.
De extreme omstandigheden maken het voor de mens immers vooralsnog onmogelijk om op de planeet zelf te landen. Op termijn hoopt de Nasa op de planeet een permanente kolonie te kunnen vestigen, maar het zal nog verscheidene decennia duren vooraleer die plannen zouden kunnen worden gerealiseerd.
“Venus kent extreme temperaturen en boven het oppervlak van de planeet wordt ook een grote activiteit van gifgassen geregistreerd, waardoor een menselijke aanwezigheid is uitgesloten,” verduidelijken wetenschappers van het Langley Research Center van de Nasa.
“Op vijftig kilometer boven het oppervlak van Venus kunnen echter omstandigheden worden gevonden waarin astronauten zouden kunnen overleven en werken.”
Onder meer de zwaartekracht zou op die hoogte vergelijkbaar zijn met een situatie op aarde, terwijl de lokale temperatuur van 75 graden Celsius ook de mogelijkheid biedt om maatregelen te nemen die het mogelijk maken een leefbare omgeving te creëren voor astronauten.
Permanente kolonie
De Nasa denkt daarbij aan een zwevende stad, bestaande uit luchtschepen met helium, volledig aangedreven door zonnekracht. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau zegt dat daarbij voordeel zou kunnen worden gehaald uit de grote hoeveelheid zonlicht die op de planeet kan worden geregistreerd. Venus geniet immers 40 procent meer zonlicht dan de aarde.
In eerste instantie zou de Nasa een robot voor voorbereidend onderzoek naar Venus zenden. Daarna zouden astronauten voor missies van ongeveer dertig dagen naar de planeet worden gestuurd. Uiteindelijk zou met het High Altitude Venus Operational Concept (Havoc) op de planeet een permanente kolonie van zwevende steden worden gevestigd.
Venus is in het zonnestelsel de meest nabije buur van de aarde. “Op dit ogenblik focust de Nasa zich vooral op de planeet Mars,” benadrukt Chris Jones, één van de verantwoordelijken voor het Havoc-project. “Een reis naar Venus zou echter veel gemakkelijker zijn en zou ook gevoelig minder kosten.”
“Een bemande missie naar Venus zal trouwens niet in de plaats komen van het Mars-programma, want beide projecten zouden parallel kunnen lopen.” De onderzoekers stellen daarbij dat missies naar Venus een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn om de vereiste technologieën voor een reis naar Mars verder op punt te stellen. (mah)