Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 07 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

NASA verdeelt meer dan 30.000 euro onder ideeën voor toilet op de maan

Logo Business AM
Space

26/06/2020 | Redactie | 4 min leestijd

NASA. - Isopix

In 2024 wil NASA de eerste vrouw ooit en de volgende man samen op de maan zetten. De ruimteorganisatie is uiteraard al jaren bezig die missie, Artemis III, te plannen en heeft nu een wedstrijd opgezet om een groot probleem om te lossen: een maantoilet.

NASA heeft een opvallende oproep gedaan. Het Amerikaanse ruimte-agentschap organiseert namelijk de Lunar Loo Challenge, en die houdt precies in wat de naam al doet vermoeden. NASA is op zoek naar een toilet voor op de maan.

Problemen oplossen

In 2024 wil NASA namelijk de eerste vrouw en de volgende man op de maan krijgen. De Artemis III-missie wordt natuurlijk nauwgezet voorbereid, en daarbij houdt het ruimteagentschap ook rekening met de problemen van de vorige maanmissies tussen 1961 en 1972.

In de transcripten van één van die missies staat een opmerkelijke conversatie tussen astronauten te lezen. ‘Waar komt dat nu vandaan? … Er zweeft een drol door de lucht!’ En die zwevende uitwerpselen waren eigenlijk een beetje te voorspellen.

Tijdens de Apollo-missies verdwenen die namelijk in een zakje dat aan de billen van de astronauten gekleefd werd. En ja, dat was precies even riskant als het klinkt.

Outside the box

In het ISS, het Internationaal Ruimtestation, zijn er natuurlijk wel toiletten, die niet bestaan uit zakjes en plakband. Daar doen astronauten hun behoefte op toiletten van Russische makelij. Die werken met een soort afzuigsysteem om het probleem van microzwaartekracht op te lossen.

Maar op de maan is er wél zwaartekracht, al is die ongeveer een zesde van de kracht die op aarde werkt. ‘We willen helemaal niet dat mensen gewoon de toiletten van het ISS lichter en compacter maken’, vertelde Mike Interbarolo van NASA.

NASA is op zoek naar ideeën ‘outside the box’, van mensen die normaal niets met het ruimteagentschap de maken hebben. ‘We willen zien wat het onbekende onbekende inhoudt.’

Bonuspunten

Het ontwerp moet voldoen aan de technische specificaties van NASA. Concreet gaat het om het gewicht (minder dan 15 kilogram op aarde), de omvang (minder dan 0,12 kubieke meter) en het lawaai (niet meer dan een normaal afzuigsysteem).

Het maantoilet moet op een veilige manier kunnen voldoen aan de noden van astronauten, zowel mannen als vrouwen. ‘Daarnaast moeten de designs ook voorzien zijn voor crewleden die ziek worden, en dus moeten overgeven of diarree krijgen’, klinkt het bij Interbarolo.

‘Bonuspunten zijn te verdienen wanneer een astronaut kan overgeven zonder zijn of haar hoofd in het toilet te moeten steken’, vertelt hij ook nog. Andere manieren om bonuspunten te verdienen, zijn nog: elegantie van het design en de mogelijkheid tot een beetje privacy in kleine ruimtevaarttuigen.

Space Poop Challenge

Het is niet de eerste keer dat NASA de hulp van het publiek inroept voor nogal ongewone problemen. Zo’n vier jaar geleden organiseerde de ruimteorganisatie al de Space Poop Challenge. Daar kon je geld verdienen met originele oplossingen voor het toiletprobleem tijdens lange ruimtereizen.

Het prijzengeld van de Lunar Loo Challenge bedraagt 35.000 dollar (iets meer dan 31.000 euro). Ideeën inzenden kan tot 17 augustus.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks