NASA lanceert drone met kanon

Drones snel hoog laten opstijgen blijft een aartsmoeilijke opdracht. De oplossing: de drone als een kogel uit een kanon schieten.

De meeste commerciële drones stijgen op zoals een helikopter. Dat bespaart plaats, maar betekent dat drones ook erg traag snelheid halen. Tot er een technologische oplossing voor is, heeft NASA in samenwerking met Caltech University een simpele hack. Ze lanceren de drone uit een kanon.

Dat gaat zo in zijn werk.

Het toestelletje heet SQUID, het acroniem voor Streamlined Quick Unfolding Investigation Drone en het ziet er uit als een grote plastieken kogel. Hij is 27 centimeter groot, weegt iets meer dan een halve kilo en heeft vier rotorarmpjes die met een veer uit zijn huls springen om bij te sturen eens hij gelanceerd is.

Baseballmachine

Om SQUID in de lucht te krijgen, schieten de onderzoekers hem uit een aangepaste baseball-oefenmachine. Die schiet normaal balletjes naar baseballspelers, maar werkt ook prima als lanceerapparaat voor drones, zo blijkt. Volgens de eerste tests is de SQUID stabiel in minder dan een seconde. Dat is substantieel beter dan eender welke drone op de markt.

Lancering vanop vrachtwagen

Een gelanceerde drone heeft veel voordelen tegenover eentje die uit een stilstaande positie moet vertrekken. Het is sneller, de drone hangt sneller in balans. SQUID kan afgevuurd worden vanop een bewegend object, bijvoorbeeld een vrachtwagen.

Die mogelijkheid opent deuren naar andere industrieën. Zo’n drone is handig voor eerstehulpverleners en in het leger. Ook interessant: een kleine drone met lanceringsmogelijkheden, vergroot de oppervlakte die we kunnen exploreren tijdens ruimtemissies.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20