Helikopters kwetsbaar voor botsingen met drones

Vrij rondvliegende drones vormen een groter risico voor helikopters dan voor gewone vliegtuigen. Dat blijkt uit een rapport van de Britse Lagerhuiscommissie voor Wetenschap en Technologie.

Wat de meeste mensen intuïtief aanvoelen, staat in een rapport aan de Britse overheid. Commercieel en recreatief drone-gebruik vormen een groter risico voor helikopters dan voor vliegtuigen. Bij een botsing met een drone is de kans groot dat een helikopter zware schade oploopt.

Vooral de dunne ramen, de propellers en de lage vlieghoogte maken helikopters kwetsbaar bij een botsing met een drone. Een helikopter vliegt vaak in stedelijk gebied, waar ook drones meestal actief zijn. De Britse mug-helikopterdienst (HEMS) noemt het gevaarlijk dat hun helikopters landen in gebieden zonder no-fly-perimeters voor drones.

De commissie roept de Britse regering nu op om tijdelijke restricties op te leggen in de buurt van landingszones voor helikopters en vraagt definitieve wetgeving binnen het jaar. Tegenwoordig zijn drones al verboden in een straal van 5 kilometer rondom luchthavens.

Vanaf juli 2020 komen er Europese regels bij, die ook van toepassing zijn voor België. Die wetgeving focust zich op de piloten en de vergunningen, minder op het gebied waarin drones mogen vliegen. Het Verenigd Koninkrijk kan en zal dus zeker nog bijkomende regels opleggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20