Einde van het ISS: NASA overweegt ruimtesleepboot van miljard dollar om ruimtestation binnen enkele jaren uit baan rond de aarde te halen

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwe space race? Schrijf je dan nu via deze link in op Space Insider van ruimtefanaat Andrei Stiru en ontvang elke week de nieuwste weetjes over de ruimte in je inbox.

Na 30 jaar trouwe dienst – 6 jaar langer dan oorspronkelijk gepland – eindigt het avontuur van het Internationaal Ruimtestation (ISS). Het is echter onmogelijk om er een museum in een baan rond de aarde van te maken: het station is gedoemd tot vernietiging en deze staat al op de planning. 

In het nieuws: Het ISS zal zijn carrière beëindigen op januari 2031 boven Point Nemo, de plaats op aarde die het verst van elke kust verwijderd is, midden in de Stille Oceaan. 

  • Dit is de traditionele begraafplaats van ruimtevaartuigen, waar het risico op ongelukken veroorzaakt door neervallende brokstukken het laagst is. Daar zal het geleidelijk worden gedesintegreerd in de atmosfeer van onze planeet.
  • Op dit moment is het plan om de ISS uit de baan te halen met behulp van drie Progress-ruimtevaartuigen, ‘muilezels’ uit het Sovjettijdperk.
  • Toch is dat niet vanzelfsprekend: de Progress maakte zijn eerste vlucht in 1978 en sommige tuigen hebben de afgelopen jaren te maken gehad met lekkages en andere technische problemen. Over het algemeen is de reputatie van Rusland als betrouwbare partner enigszins geschaad door herhaalde incidenten.

De Sovjetoplossing of het Amerikaanse alternatief

Woelige wateren: Bovendien mogen we niet vergeten dat de relatie tussen de twee landen verre van ideaal is, hoewel hun samenwerking in de ruimte nog steeds gaande is. 

  • Daarom heeft NASA besloten een aanbesteding te lanceren voor zijn eigen ruimtesleepboot, voor het geval dat. “We zoeken altijd naar noodoplossingen in alles wat we doen”, vertelde Kathy Lueders, directeur van bemande ruimtevluchten van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, tijdens een persconferentie.
  • Bij de presentatie van de begroting van NASA voor 2024 heeft het Witte Huis voorgesteld om 180 miljoen dollar op tafel te leggen om een ​​aanbesteding te starten. 
  • De particuliere sector zal worden uitgenodigd om een ​​concept voor een ruimtesleepboot voor te stellen, met een totaal budget van ongeveer een miljard dollar. Let wel, het uitgavenplan van NASA voor volgend jaar moet nog worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres.

(as/nd)

Meer