Namaakgeneesmiddelen voor diabetes: toenemende bedreiging voor de volksgezondheid


Key takeaways

  • Er zijn namaak-insulineproducten gevonden met Ozempic-labels, maar ze zijn dunner en donkerder blauw dan legitieme pennen.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd voor namaak Ozempic pennen met een specifiek batchnummer die ernstige hypoglykemie hebben veroorzaakt.
  • Er zijn namaakversies van zowel Ozempic als Mounjaro gemeld.

Vervalste versies van diabetesmedicijnen, waaronder Ozempic en Mounjaro, komen steeds vaker voor. Insulineproducten gemaakt door Sanofi zijn ontdekt met Ozempic labels, maar ze zijn dunner en donkerder blauw dan legitieme pennen. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor namaak Ozempic pennen met een specifiek batchnummer die ernstige hypoglykemie hebben veroorzaakt. Dit meldt Reuters.

Sommige landen hebben de import en verkoop van medicijnen met vervalste batchnummers verboden, terwijl andere landen hebben gekozen voor visuele inspecties van pennen.

Zorgen

De beschikbaarheid van namaakmedicijnen vormt een aanzienlijk risico voor de volksgezondheid, daar ze schadelijke ingrediënten kunnen bevatten of onwerkzaam kunnen zijn. De aanwezigheid ervan ondermijnt het gezondheidszorgsysteem en brengt het leven van patiënten in gevaar.

De verspreiding van namaakmedicijnen kan bovendien de effectiviteit van legitieme medicijnen ondermijnen, terwijl geraffineerde namaakoperaties aanzienlijk profiteren van dergelijke vervalsingen.

Acties

Terwijl farmaceutische bedrijven maatregelen nemen om de veiligheid van hun medicijnen te verbeteren, werken regelgevende instanties eraan om vervalste medicijnen te identificeren en van de markt te halen. Consumenten wordt geadviseerd waakzaam te zijn en met zorgverleners te overleggen om er zeker van te zijn dat ze geen namaakgeneesmiddelen toegediend krijgen.

De identiteit en organisatie van degenen die betrokken zijn bij de handel in namaakmedicijnen blijven onbekend, en de effectiviteit van maatregelen om hun verspreiding te voorkomen is nog niet volledig vastgesteld.

Dit complexe probleem heeft veel facetten en vraagt om een brede aanpak. Samenwerking tussen regelgevende instanties, farmaceutische bedrijven en consumenten is essentieel om het effectief aan te pakken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.