Na ‘onschuldig tot tegendeel bewezen is’, komt nu de publieke aanval vanuit Open Vld op Sihame El Kaouakibi

Het is opvallend, hoe de toon en aanpak veranderd is, bij partijvoorzitter Egbert Lachaert (Open Vld). Die had het er nog recent over ‘dat het enkel aan een rechter was om te oordelen’ en ‘dat hij toch moeite had met de manier waarop het proces in de media gevoerd werd‘.

Gisteren stapte hij zelf naar de media met toch bijzonder kwalijke verklaringen aan het adres van zijn partijgenote, die hij nu naar de uitgang begeleidt. Zowel op VRT als VTM deed hij uitspraken over de onthullingen in de audit van de voorlopige bewindvoerder. Met name over een aantal stukken, bewuste e-mails die hij kon inkijken, verklaarde hij ‘niet goed te weten wat het antwoord daarop nog zou zijn.’

‘Het lijkt mij alleszins heel moeilijk om sommige stukken te beantwoorden. Het gaat voornamelijk over belastinggeld, waar je zorgvuldig mee moet omgaan. Hier heerst echt de indruk dat dit totaal niet het geval is geweest‘, zo stelde Lachaert, die daarmee z’n koers om geen processen in de media te aanvaarden, helemaal heeft omgegooid.

Opvallend was even goed Johan Vande Lanotte (Vooruit), minister van Staat, die in het verleden als advocaat optrad voor El Kaouakibi om haar met een eigen rapport fel te verdedigen. Hij kondigde aan ‘de tijd te willen nemen om alles goed te bestuderen‘ en een eigen conclusie te maken, zo stelde hij aan de VRT.

Hij liet zich daarbij niet verleiden tot enige uitspraak over de zaak. Maar hij beloofde zijn antwoord ‘ook erg publiek te geven‘, net zoals hij zijn eerste verdediging van El Kaouakibi erg openlijk had gevoerd op een persconferentie die live op VRT werd gestreamd. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20