De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag bekendgemaakt wat al enkele dagen in de lucht hing: de VS zullen stoppen met de invoer van olie uit Rusland. Naar aanleiding hiervan wilde Biden onderhandelen met Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om hun olieproductie te verhogen – en zo de prijsstijging te beperken. Maar hij botste op een muur.
Volgens informatie van The Wall Street Journal weigerden zowel Saoedi-Arabië als de Verenigde Arabische Emiraten de telefoon op te nemen toen Joe Biden hen belde. De twee landen herinnerden eraan dat hun betrekkingen met de Verenigde Staten sinds de komst van de Democraat in het Witte Huis waren verslechterd.
Biden had een minder milde toon jegens Saoedi-Arabië aangenomen toen hij zijn ambt aanvaardde. Hij kondigde in februari 2021 aan dat hij de Amerikaanse steun voor de door Riyad geleide interventie in de burgeroorlog in Jemen introk. Enkele maanden later sloot hij echter nieuwe wapenverkopen met de Saoedi’s en de Emiraten. Afgelopen februari hebben de Amerikanen ook het marineschip USS Cole, en gevechtsvliegtuigen van de vijfde generatie naar de Golf gestuurd om drones van de Houthi’s (rebellengroepen in Jemen) neer te schieten.
Riyad en Abu Dhabi willen dat de VS de Houthi’s kenmerken als terroristische organisatie. Een keuze die “niet alleen de middelen voor de oppositie zou afsnijden, maar ook een fatale klap zou toebrengen aan miljoenen Jemenieten omdat dan nog meer hulp aan het land wordt afgesneden”, aldus het Quincy Institute for Responsible Statecraft, een organisatie die zich inzet voor vrede door middel van diplomatie.
Immuniteit voor mastermind achter moord op Khashoggi
Naast een nog sterkere steun van de Amerikanen in de oorlog in Jemen, vragen de Saoedi’s hen om immuniteit te verlenen aan kroonprins Mohammad bin Salman. Die laatste is volgens de CIA het brein achter de moord op de journalist Jamal Khashoggi. Dat gebeurde drie en een half jaar geleden in het Saoedi-Arabische consulaat in Istanbul. Biden ging een maand geleden in gesprek met zijn vader, koning Salman.
Bovendien eisen de Saoedi’s hulp voor hun eigen civiele nucleair programma tegenover de vooruitgang van het Iraanse programma. Zij en de Emiraten zeggen dat ze niet bereid zijn het Iraanse nucleaire programma te aanvaarden. Ze zijn bezorgd over de heropleving van de Iraanse nucleaire overeenkomst, die geen oplossing biedt voor hun andere veiligheidsproblemen en die de laatste weken de eindfase van de onderhandelingen is ingegaan. Gesprekken die zouden kunnen leiden tot het vrijgeven van grote hoeveelheden Iraanse olie.
Yousef Al Otaiba, de ambassadeur van de VAE in de VS, bevestigde dat de betrekkingen tussen de twee landen gespannen waren. “Vandaag maken we een stresstest door, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we hier doorheen zullen komen en op een betere plek terecht zullen komen”, zei hij, geciteerd door The Guardian.
Heropening van de diplomatieke banden met Venezuela
Biden heeft ook de diplomatieke banden met Venezuela heraangelegd. Hij heeft diplomaten naar Caracas gestuurd om een meningsverschil te beslechten met president Nicolas Maduro, een man die door de regering van de VS niet wordt erkend als legitieme leider.
Het doel zou zijn de alliantie tussen Rusland en Maduro te verbreken. Met de bedoeling, natuurlijk, om Venezolaanse olie in handen te krijgen.
(am/lp)