Na het olie-embargo een ban op Russisch gas? Dat is volgens Hongarije onmogelijk

Nu de Europese Unie tegen het einde van dit jaar 90 procent van de Russische olie-import wil weren, rijst de vraag of er een soortgelijk embargo komt voor Russisch gas in een volgend sanctiepakket. Volgens Peter Szijjarto, Hongaars minister van Buitenlandse Zaken, is zo’n ban niet aan de orde.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne heeft het Westen Rusland uiteenlopende sancties opgelegd. In het zesde sanctiepakket zit er onder meer een olie-embargo en een verzekeringsban voor tankers die Russische olie vervoeren. Het is zeker niet uitgesloten dat er nog meer sancties zullen volgen. Denk bijvoorbeeld aan een ban op Russisch gas.

“Onmogelijk om Russisch gas te bannen”

Volgens Szijjarto is zo’n ban echter onmogelijk. “Als wij sancties opleggen, moeten wij ervoor zorgen dat die sancties meer schade berokkenen aan degenen tegen wie wij ze opleggen dan aan onszelf”, zei hij in een interview met de Amerikaanse zakenzender CNBC. Hongarije is in grote mate afhankelijk van Russische energie. Zo is 65 procent van de Hongaarse olievoorraad en 85 procent van de gasvoorraad afkomstig van Rusland.

Szijjarto sprak zijn frustratie uit over het feit dat Hongarije is afgeschilderd als een land dat niet bereid is de oorlog van Rusland in Oekraïne te bestraffen. “We moeten een zeer duidelijk standpunt innemen over de oorlog, en dat doen we: we veroordelen Rusland voor deze militaire agressie. We staan achter Oekraïne. Maar we moeten ook rekening houden met de realiteit”, klonk het.

Hij voegde eraan toe dat het, door een gebrek aan alternatieve infrastructuur, voor zijn land onmogelijk is om de afhankelijkheid van Russische energiebronnen snel te verminderen.

Zevende sanctiepakket

Binnen het Europese blok gaan er weliswaar stemmen op om een ban op Russisch gas in te stellen. De Estse premier Kaja Kallas wil alvast zo’n gasembargo bespreken wanneer een zevende sanctiepakket op tafel ligt.

Intussen heeft Rusland op eigen houtje de gasleveringeen aan enkele EU-lidstaten stopgezet, omdat ze weigeren te betalen in roebels. De Russische dictator Vladimir Poetin eist namelijk dat alle energie die Rusland aan Europa levert, in de Russische munteenheid moet worden afgerekend. Eind mei heeft het Russische staatsbedrijf Gazprom bijvoorbeeld de levering van gas aan het Nederlandse gasbedrijf GasTerra stopgezet.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.