Dankzij een zachte herfst hebben we de afgelopen maanden minder energie verbruikt dan verwacht. Een strenge winter kan alsnog ons energieverbruik een stevige boost geven, met een hogere factuur als gevolg. De Copernicus Climate Change Service van de Europese Unie verwacht alvast een milde winter.
Zullen we na een zachte herfst ook kunnen profiteren van een milde winter om de energiefactuur te drukken?
Waarom is dit belangrijk?
Door onder meer de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen de pan uitgerezen. Die zijn de jongste weken weliswaar gedaald, mede dankzij een warme herfst en de EU-lidstaten die vlotjes hun gasvoorraden konden vullen. Toch blijven de prijzen bijzonder hoog in vergelijking met een jaar geleden. Bovendien kunnen zij opnieuw een boost krijgen als we het hoofd moeten bieden aan een strenge winter.In het nieuws: Volgens de Copernicus Climate Change Service is de kans groot dat de temperaturen deze winter hoger zullen zijn dan normaal. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.
- Wetenschappers van Copernicus meldden gisteren in hun seizoensprognose dat de kustgebieden langs de Oostzee, de Middellandse Zee en de Noordzee vrijwel zeker temperaturen te zien zullen krijgen die hoger liggen dan de historische gemiddelden.
- Er is een kans van 50 tot 60 procent dat de temperaturen in een groot deel van het VK en Midden- en Zuid-Europa ver boven de historische normen zullen liggen.
- De hogere temperaturen verlagen de vraag naar energie, wat er op zijn beurt kan voor zorgen dat een plotse opstoot van de gas- en elektriciteitsprijs deze winter uitblijft.
- “Aangezien de meeste weermodellen voor de rest van 2022 relatief zachte omstandigheden voorspellen, zal er waarschijnlijk voldoende gas zijn om zelfs bij een koude start in 2023 aan de vraag te voldoen”, liet Eurasia Group, een adviesbureau voor politieke risico’s, eerder al weten.
- Er is ook minder goed nieuws: in een groot deel van Frankrijk en Duitsland is de kans op neerslag de komende drie maanden 40 tot 50 procent lager dan gemiddeld. Het gebrek aan regen en sneeuwval kan funeste gevolgen hebben voor het vervoer over de binnenwateren en de waterkrachtcentrales
De situatie op dit moment: na een forse stijging die begin dit jaar werd ingezet, zijn de energieprijzen de afgelopen weken gezakt.
- De Europese gasprijs was in augustus gestegen tot maar liefst 350 euro per megawattuur. Intussen is die gezakt tot iets meer dan 110 euro.
- Die daling hebben we onder meer te danken aan een warme herfst en het feit dat de Europese gasvoorraden zo goed als volledig gevuld zijn.
Voorzichtigheid: toch wordt er opgeroepen om zuinig om te springen met ons energieverbruik.
- Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwde begin deze maand in een rapport dat de Europese landen volgend jaar meer moeite zullen hebben om hun gasvoorraden te vullen.
- Uit de berekeningen van het agentschap blijkt dat Europa een tekort van 30 miljard kubieke meter aardgas zou kunnen hebben in de zomer van 2023, een belangrijke periode voor het vullen van de voorraden voor de volgende winter.
- Het agentschap verwijst onder meer naar een potentiële heropleving van de Chinese economie, wat de vraag naar vloeibaar gas (lng) fors kan opdrijven. Daardoor zal er minder vloeibaar gas beschikbaar zijn voor de EU-lidstaten. Dat terwijl we daar net meer afhankelijk zijn van geworden door de energiecrisis.
(as)