Ondanks de winter zou de gasprijs moeten blijven dalen… maar het blijft oppassen voor volgende zomer

De winter staat voor de deur, en meestal drijven de koudste maanden van het jaar de gasprijs op. Dit jaar zal die trend echter worden gekeerd, zo stellen analisten van de zakenbank Goldman Sachs. Zij zien de prijs tot begin volgend jaar met wel 30 procent dalen. Maar het is tijdens de zomer van 2023 dat we de rekening op pijnlijke wijze gepresenteerd zullen krijgen, klinkt het.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is de prijs van gas sterk gestegen, waardoor het ergste voor de reserves in de aanstaande winter werd gevreesd. De Europese gasvoorraad is echter zo goed als vol en de prijs is sindsdien gedaald. Maar meteen geldt als grote uitdaging voor volgend jaar wederom… de gasopslag weer aanvullen.

In het nieuws: De groothandelsprijzen voor gas zullen naar verwachting verder dalen gedurende de winter.

  • Voor het eerste kwartaal van 2023 verwacht Goldman Sachs dat de benchmarkprijs, de Nederlandse TTF, 85 euro per MWh zal bedragen, zo staat in een door CNBC ingekeken rapport.
  • Dit is een daling van 30 procent ten opzichte van de prijs deze woensdag, 120 euro.
  • Dit zou goed nieuws zijn: in de winter zijn de prijzen meestal hoger omdat, door de kou, de vraag groter is. Toen het
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.