Na een sterk derde kwartaal hoopt Ford het jaar winstgevend af te sluiten

De Amerikaanse autobouwer Ford Motor kon tijdens het derde kwartaal van dit jaar een hogere omzet melden dan dezelfde periode vorig jaar. Daarbij kon de groep ook een winstgroei realiseren. Ford dankt die positieve ontwikkelingen aan de heropleving van de autoverkoop na de dalperiode van de coronapandemie.

Daarbij viel vooral de grotere vraag naar pickups en suv-modellen in de Verenigde Staten op.

Noord-Amerika

Ford boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 37,5 miljard dollar, tegenover 37 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 400 miljoen dollar naar 2,4 miljard dollar.

De wereldwijde verkoop viel nochtans met 5 procent tot 1,18 miljoen exemplaren terug. Per verkochte wagen kon echter wel op een gemiddelde verkoopprijs van 45.559 dollar worden gerekend. Dat was 8 procent meer dan tijdens het derde kwartaal van vorig jaar. Dat verbeterde prijsniveau verhoogde de kwartaalwinst van de Amerikaanse autobouwer met 900 miljoen dollar.

De winst werd vooral gedragen door de Noord-Amerikaanse markt, waar een omzet van 25,3 miljard dollar en een winst van 3,18 miljoen dollar kon worden gemeld. ‘In Europa, China en Zuid-Amerika registreerde het bedrijf verlies, maar dat kon door de groei op de Amerikaanse markten ruimschoots worden gecompenseerd,’ merkt Jeff Landau, analist bij consulent Edward Jones, op.

Het bedrijf zegt met deze cijfers nu de vruchten te plukken van de beslissing twee jaar geleden om zijn portfolio grondig te herschikken en onder meer een aantal onrendabele sedans uit productie te nemen. Fabrieken waar modellen zoals de Super Duty Truck, F-150 en Transit werden gebouwd, moesten het voorbije kwartaal overwerk presteren om de vraag te kunnen blijven beantwoorden.

Nieuwe modellen

Door de positieve kwartaalcijfers kan Ford gewag maken van een herstel van de schade die de autosector tijdens de eerste jaarhelft door de uitbraak van de coronacrisis heeft geleden.

Jim Farley, de nieuwe topman van Ford Motor, zegt te verwachten dat de groep dit jaar met een positief resultaat zal kunnen afronden.

Tijdens het vierde kwartaal zou echter met een status-quo of mogelijk een verlies tot 500 miljoen dollar rekening moeten worden gehouden. Dat zou volgens Farley moeten worden toegeschreven aan extra kosten voor de lancering van een aantal nieuwe modellen, zoals de elektrische Mustang Mach-E, de vernieuwde F-150 en de Bronco Sport.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20