Na de bitcoinbonanza klimt ook ether naar een record

U kent bitcoin natuurlijk al, maar heeft u al gehoord van de altcoin ether? Die bereikte op dinsdag bijna een recordhoogte na een intradagrecordrally van 17 procent. De prijs van ether stond midden op de dag rond 1.439 dollar.

1.448 dollar, dat is het record dat ether aantikte in 2018. Die recordprijs bereikte de altcoin in de nasleep van de toen gaande bitcoinhype. De prijs van altcoins, dat zijn cryptomunten die ontstaan zijn na bitcoin, volgt al eens de curve van bitcoin.

Crypto, de curve

Sindsdien valt en stijgt de prijs van ether zowat samen met die van bitcoin. Maar ether voert, meer dan andere altcoins, toch een eigen koers. Veel heeft te maken met de geheel eigen infrastructuur die de munt op poten heeft gezet.

Op Ethereum, dat is de onderliggende blockchain en software van ether, kan u namelijk gedecentraliseerde apps laten lopen. Dat is interessant voor iedereen die zijn gegevens, zoals smartcontracts, optimaal versleuteld wil zien of wie privacy hoog in het vaandel draagt. Dat is dan ook waar Ethereum op drijft. Enkele altcoins laten hun munt ook werken op de blockchain Ethereum.

Als munt is ether dan weer weinig waard. Daar spelen de torenhoge transactiekosten een grote rol in. Het transactiehoogterecord staat op meer dan 16 dollar. Dat is onhoudbaar.

Altcoins

Toch lijkt het erop dat bitcoinbelievers ook naar altcoins kijken. Naarmate de prijs van bitcoin stijgt, is de instapprijs te hoog voor beginnende investeerders. Aangezien altcoin die curve volgt, is dat aantrekkelijk voor wie toch zijn deel van de cryptokoek wil. Er zijn dan ook altcoins die een hoger rendement geven dan bitcoin.

Natuurlijk blijft ook de bubbel-bedenking staan. Als bitcoin, zoals sommige rijke investeerders denken, een bubbel blijkt te zijn, dan klapt met de bekendste crypto wellicht ook meteen de hele altcoinmarkt in elkaar.

Meer