Hoewel de sociaal-economische hervormingen het grootste struikelblok lijkt bij de federale regeringsonderhandelaars, wordt er ook gesproken over de institutionele hervormingen. Daarbij valt het op dat de N-VA toekomstige staatshervormingen eenvoudiger wil maken.
Key Takeaways
- De nieuwe federale regering – als die er vrijdag komt – zal geen grote staatshervorming brengen.
- Toch zou er in het regeerakkoord wel rekening gehouden zijn met eventuele toekomstige staatshervormingen.
- De procedure daarvoor zou namelijk serieus vereenvoudigd worden.
Het was opmerkelijk nieuws twee weken geleden. Formateur Bart De Wever (N-VA) gooide toen namelijk voor het eerste het thema staatshervorming op tafel bij de partijvoorzitters van cd&v, Vooruit, MR en Les Engagés. Ooit weigerde de N-VA te spreken over een regering als er geen sprake was van een staatshervorming, maar momenteel hebben sociaal-economische hervormingen – met 23 miljard euro besparingen – duidelijk prioriteit.
Zeer complexe procedure
Een van de redenen voor die verschuiving is dat De Wever goed genoeg beseft dat een grote staatshervorming zo goed als onmogelijk is. Daarvoor is er namelijk een zeer omslachtige procedure nodig. Zo kan er alleen hervormd worden over thema’s waarvoor de vorige regering de goedkeuring heeft gegeven.
Bovendien is er telkens een tweederdemeerderheid nodig in de Kamer. Voor sommige zaken moet er daarnaast ook nog eens een meerderheid zijn in beide taalgroepen. Met het huidige verdeelde politieke landschap in ons land, is dat onbegonnen werk.
Hervorming
Bart De Wever heeft daarom zijn partijgenoot Sander Loones aan het werk gezet om institutionele hervormingen voor te bereiden die al deze zaken in de toekomst eenvoudiger moeten maken. Volgens De Morgen staan daarin ook maatregelen om staatshervormingen in de toekomst eenvoudiger door te voeren.
Bovendien is er ook sprake van “asymmetrisch beleid”. Daarbij kunnen Vlaanderen en Wallonië ander beleid voeren op zaken die op papier wel federaal blijven. Het gaat dan bijvoorbeeld over gezondheidszorg en de arbeidsmarkt.