De N-VA dient een wetsvoorstel in om het overheidsbelang in vervoersmaatschappij NMBS fors terug te schroeven en het bedrijf zo deels te privatiseren. Dat meldt Knack. Het nieuws komt op het moment dat de NMBS veel kritiek krijgt door de veelvuldige stakingen op het spoor.
Key Takeaways
- De N-VA wil de NMBS deels privatiseren.
- De partij wil het overheidsbelang van 99 procent terugbrengen naar 50 procent plus één aandeel.
- Die privatisering moet volgens de N-VA helpen om het bedrijf winstgevend en efficiënt te maken.
Dinsdag ging op het spoor al de twintigste stakingdag van het jaar door. Maar daarmee is het einde nog lang niet in zicht. De grote spoorvakbonden plannen de komende maanden namelijk wekelijks nieuwe acties. Het geduld bij zowel de reizigers als bij de politiek zelf is al langer op.
Toch zal het wetsvoorstel van de N-VA ongetwijfeld nog extra olie op het vuur gooien. De grootste regeringspartij wil namelijk een deel van de vervoersmaatschappij privatiseren.
Momenteel bezig de Belgische staat 99 procent van de NMBS, maar dat wil de N-VA terugbrengen. Volgens hen is 50 procent en één aandeel voldoende. Op die manier blijft de Belgische staat wel het laatste woord hebben bij alle beslissingen. De rest mag van de partij geprivatiseerd worden.
Winstgevend worden
De bedoeling van het wetsvoorstel is volgens de N-VA om de NMBS om te vormen van een verlieslatend bedrijf naar een “winstgevend overheidsbedrijf in een concurrentiële omgeving”. De partij maakt daarbij de vergelijking met Proximus en bpost, waarbij eerder ook een deel van de overheidsparticipatie geprivatiseerd is.
De privatisering van de NMBS moet zorgen voor een efficiënter bedrijf en een “smaller leidinggevend kader”. De N-VA heeft het in zijn verwoording ook letterlijk over de vakbonden. “Syndicale én politieke belangen moeten naar de achtergrond ten gunste van het algemeen belang”, klinkt het volgens Knack.
Het is voorlopig wel nog onduidelijk of het wetsvoorstel van de N-VA er ook effectief zal doorkomen. Het (deels) privatiseren van de NMBS is niet opgenomen in het regeerakkoord. Coalitiepartners zoals de Vooruit zijn dan ook niet meteen voorstander.
Infrabel
Het wetsvoorstel van de N-VA gaat overigens enkel over de NMBS. Infrabel, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud, modernisering, uitbreiding en beheer van het Belgische spoorwegnet, moet voor hen niet geprivatiseerd worden. Het spoornet wordt namelijk als “kritische infrastructuur” beschouwd.
HR-Rail, de derde tak onder de NMBS Holding, dreigt sowieso afgeschaft te worden. Zij doen volgens het regeerakkoord sowieso dubbel werk en moet daarom – als onderdeel van de besparingen op het spoor – verdwijnen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!