N-VA is weer de grootste en CD&V ziet de verhoudingen omkeren aan de top

Aan Vlaamse kant is er de vaststelling dat alle Vivaldi-partijen verliezen, behalve dan Vooruit, dat met voorzitter Conner Rousseau maar blijft doorstomen. De partij peilt nu al een tijdje als derde grootste, met Rousseau als nummer twee in de populariteitspoll. Vooruit haalt 14,2 procent. CD&V zit op maar 11,3 procent, Open Vld op zelfs 9,8 procent. Groen blijft hangen op 8,4 procent. PVDA zit in de lift, ook in Vlaanderen: ze scoren opnieuw 8,9 procent.

  • Heel opvallend aan Vlaams kant is de wissel van het leiderschap: Vlaams Belang maakt een dipje, en N-VA is opnieuw de grootste in de peilingen. Bart De Wever klokt af op 23,4 procent: de eerste keer dat zijn partij terug zo’n score haalt, na de verkiezingen van 2019.
  • Ook in de populariteitslijstjes is wat bewegingZuhal Demir (N-VA) klimt naar boven en is na De Wever de populairste N-VA’er. Jan Jambon, de Vlaams minister-president, zakt ongenadig weg.
  • Vlaams Belang moet terrein prijsgeven: de partij zakt naar 22,2 procent, achter N-VA dus. Ook voorzitter Tom Van Grieken moet wat zakken in de populariteitspoll. In de Oekraïnecrisis raakte Vlaams Belang wat in het defensief: zij steunen het idee dat de vluchtelingen welkom zijn, en moesten zich haasten om alle banden met het Russische regime manifest te ontkennen.
  • Bij CD&V lijkt een generatiewissel op til, wat de populariteit van de kopstukken betreft: voor het eerst in jaren is Hilde Crevits (CD&V) niet langer de numero uno. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) doet wat Theo Francken (N-VA) en Maggie De Block (Open Vld) voor hem deden: van zijn departement een electoraal succes maken. Hij schiet omhoog in de peilingen.
  • En ook Vincent Van Peteghem (CD&V) maakt een enorme sprong: plots lijkt Vlaanderen hem te kennen. Dat zet zowel Crevits als ook Annelies Verlinden (CD&V) dus in het defensief: het is plots hoogst onduidelijk wie meest recht van spreken heeft bij de Vlaamse christendemocraten. De enige die niet beweegt, en achteraan blijft bengelen, is voorzitter Joachim Coens (CD&V). Net als zijn collega Egbert Lachaert bij Open Vld. 
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.