Fernand Huts in de clinch met Demir over subsidies voor zonnepanelen

Havenondernemer Fernand Huts, de topman van de logistieke groep Katoen Natie, waarschuwt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) voor “de desastreuze electorale gevolgen” als ze doorzet met haar plan om de komende tien jaar 1,2 miljard euro minder zonne-energiesubsidies uit te betalen aan grote investeerders.

Huts investeerde de voorbije jaren massaal in zonnepanelen met Katoen Natie. Dat hij daarvoor subsidies krijgt, is altijd al voorwerp van kritiek geweest, vooral uit linkse politieke hoek. Nu spreekt ook Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) van “oversubsidiëring”: ze wil in de subsidies voor de grote groenestroomproducenten in Vlaanderen knippen, voor zo’n 1,2 miljard euro in totaal.

Huts waarschuwt haar in een interview met De Standaard voor de politieke gevolgen. “De maatregelen van minister Demir treffen vooral dynamische Vlaamse bedrijven. Veel van die bedrijven behoren tot de achterban van N-VA. Een groot deel van het Vlaamse bedrijfsleven vormt de ruggengraat van het kiespubliek van die partij.”

De havenondernemer schetste daarbij het scenario waarbij bedrijven in heel Vlaanderen honderden rechtszaken lanceren in de aanloop naar de verkiezingen. “Met een gebroken ruggengraat naar verkiezingen gaan, is jezelf in de voet schieten. Ik wens dat N-VA niet toe.”

Meer