Myanmar verkeert in een intern gewapend conflict en is op weg om een failed state te worden. Dat is de conclusie van Christine Schraner Burgener, gezant van de VN in Myanmar. In februari pleegde het leger van Myanmar een coup, sindsdien leven de burgers van Myanmar onder een militaire dictatuur of junta.
Failed state
Het conflict tussen de ordetroepen van het leger en de burgers van Myanmar intensifieert dag op dag. Dat deelde de gezant van de VN in Myanmar Christine Schraner Burgener donderdag mee aan de pers. Als er niet snel een democratische overdracht van de macht naar het volk gebeurt, zal het conflict zodanig escaleren dat Myanmar een ‘failed state’ wordt.
De term ‘failed state’ wordt gebruikt voor staten waarvan de overheid niet kan instaan voor zijn basisplichten, zoals de publieke orde bewaren, het monopolie op geweld hanteren en veiligheid voorzien voor zijn burgers. In februari heeft het leger een militaire dictatuur geïnstalleerd in het land. Sindsdien zijn massale protesten ontstaan van burgers die de terugkeer naar een democratie eisen.
Gemilitariseerd conflict
“De repressie van het leger heeft geleid tot meer dan 1.180 doden”, zegt Burgener. Volgens Burgener neemt het conflict steeds ernstigere proporties aan. Zo neemt het leger bepaalde regio’s waar rebellen zich huisvesten stevig in het vizier. Daar branden ze dorpen plat, voeren ze massa-arrestaties uit en martelen en executeren ze gevangenen.
Het verzet tegen de militaire overheid wordt steeds scherper en gemilitariseerd. De voorstanders van de voormalige democratische overheid hebben zich verenigd onder een zogenaamde Overheid van Nationale Eenheid. Deze groepering rekruteert nu zo veel mogelijk burgers om een georganiseerd militair verzet te kunnen vormen tegen de junta. “Door het gebrek aan internationale actie wordt naar geweld gegrepen als laatste redmiddel”, zegt Burgener.
Volgens Burgener zijn ondertussen 589.000 mensen ontheemd, hebben 3 miljoen mensen nood aan humanitaire hulp en is het gezondheidssysteem en bankenstelsel in Myanmar volledig ineengestort.
Staatsgreep
In februari pleegde het leger van Myanmar een militaire coup. De democratisch verkozen leiders -president Win Myint en regeringsleider Aung San Suu Kyi- werden door militairen ontvoerd en vastgezet. Militaire leiders grepen de macht en kondigden de noodtoestand aan.
De staatsgreep kwam er als gevolg van de verkiezingsoverwinning van de sociaaldemocratische NLD-partij. Militairen weigerden de verkiezingsuitslag te erkennen en grepen naar de macht. Sindsdien verkeert het land in chaos. Burgers protesteren tegen de junta en eisen een herinrichting van de democratie, maar daarbij stoten ze op brutale repressie van het leger.
Burgener waarschuwde in april al voor een bloedbad. Sinds 2018 verblijft Burgener namens de VN in Myanmar. Nu ze haar missie stopzet, herhaalt ze haar noodkreten.
(NS)