Musk verkoopt voor zo’n 4 miljard dollar aan Tesla-aandelen: hij had beloofd dat niet meer te doen

Elon Musk, CEO van Tesla en Twitter, heeft voor zo’n 4 miljard dollar aan aandelen van de wagenproducent verkocht nadat hij het socialemediaplatform volledig had ingelijfd. Nochtans had de miljardair beloofd niet langer op de verkoopknop te drukken.

Waarom is dit belangrijk?

De overname van Twitter door Musk heeft de aandelenkoers van Tesla onder druk gezet, omdat beleggers vrezen dat 's werelds rijkste man gedwongen zal worden om zijn belang in de wagenproducent te verkleinen om zo de overname van het socialemediaplatform te kunnen financieren. De aandelenkoers van Tesla is met 42 procent gezakt sinds Musk in april aangaf Twitter te willen kopen.

In het nieuws: Musk heeft opnieuw aandelen van Tesla van de hand gedaan.

  • Een week na het afronden van de overname van Twitter, verkocht Musk 19,5 miljoen Tesla-aandelen voor ongeveer 3,95 miljard dollar.
  • Dat brengt het bedrag dat hij sinds april heeft opgehaald met de verkoop van aandelen in zijn elektrische autobedrijf op bijna 20 miljard dollar (voor belastingen).

De details: Musk komt zijn beloftes niet na.

  • Nadat Musk in april aandelen had verkocht, beloofde hij niet meer op de verkoopknop te drukken. “Er staan niet nog meer verkopen op de planning”, tweette hij toen.
  • Maar hij deed het opnieuw in augustus, toen hij probeerde de deal op te blazen. En nogmaals, op de vraag van een twitteraar of dat zijn laatste verkoop was, antwoordde hij “ja”. “In het (hopelijk onwaarschijnlijke) geval dat Twitter deze deal afdwingt en sommige financiële partners afhaken, is het belangrijk om een overhaaste verkoop van Tesla-aandelen te voorkomen,” reageerde hij.

De context: Musk had aangegeven dat hij de hele overname van Twitter zelf zou financieren.

  • Hij kreeg uiteindelijk steun van buitenaf.
  • In totaal werd er 7 miljard dollar op tafel gelegd door een groep investeerders, waaronder Binance, Jack Dorsey, de Saoedische prins Al-Walid Ben Talal en Larry Ellison.
  • De miljardair heeft ook een lening van ongeveer 13 miljard dollar kunnen afsluiten bij een consortium van banken.
  • De koers van Tesla dook 15 procent lager nadat Musk op 27 oktober de overname van Twitter finaliseerde. De koers van één aandeel bedraagt nu iets meer dan 190 dollar, tegenover zo’n 400 dollar begin dit jaar.

(ns/fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20