Jack Dorsey na ontslagronde bij Twitter: “Ik ben mee verantwoordelijk voor wat er gebeurd is”

De helft van de werknemers van Twitter heeft afgelopen vrijdag via mail te horen gekregen dat ze hun job kwijt zijn. Volgens de nieuwbakken CEO Elon Musk is zo’n ingreep noodzakelijk om het bedrijf overeind te houden. Jack Dorsey, de voormalige topman en medeoprichter van het socialemediaplatform, laat in een reactie op de herstructurering weten dat hij “mee verantwoordelijk is voor wat er gebeurd is.”

Waarom is dit belangrijk?

Musk heeft ongeveer 50 procent van de 7.500 werknemers bij Twitter de laan uitgestuurd. "We moeten Twitter op een gezond pad brengen", liet de CEO weten.

Het nieuws: Dorsey tweette zaterdag, een dag na de grootschalige ontslagronde bij Twitter, dat hij zich mee verantwoordelijk voelt voor wat er zich nu afspeelt bij de techgigant. “Ik realiseer me dat velen boos op me zijn. Ik ben verantwoordelijk voor waarom iedereen in deze situatie zit. Ik heb het bedrijf te snel laten groeien. Ik verontschuldig me daarvoor”, schreef hij.

  • Op 30 juni 2013, kort voordat het socialemediabedrijf naar de beurs ging, telde Twitter ongeveer 2.000 werknemers, volgens documenten ingediend bij de SEC (Securities and Exchange Commission). Eind vorig jaar had het bedrijf meer dan 7.500 voltijdse werknemers.
  • Volgens Musk waren dat er te veel. “Het bedrijf verliest dagelijks 4 miljoen dollar. Ik had dan ook geen andere keus dan het personeelsbestand te verkleinen”, tweette Musk zaterdag. “Alle ontslagen werkkrachten kregen 3 maanden ontslagvergoeding aangeboden, wat 50 procent meer is dan wettelijk vereist.”

Nog meer kritiek

Ook de Amerikaanse president Joe Biden heeft intussen gereageerd op de komst van de nieuwe CEO. Hij maakt zich voornamelijk zorgen over wat Musk met het techbedrijf wil doen. Zo wil de miljardair van Twitter het platform van de vrije meningsuiting maken, waardoor onder meer Donald Trump, de voormalige president van de Verenigde Staten, zijn comeback kan maken op het platform.

  • Volgens Biden gaat een Twitter “zonder filter” gepaard met enkele risico’s. “Musk koopt een bedrijf dat leugens uitstuurt (…) over de hele wereld”, klonk het op een evenement in Chicago naar aanleiding van de midterms. “Er zijn geen redacteurs meer. Hoe verwachten we dat kinderen kunnen begrijpen wat er op het spel staat?”, aldus de Democraat.
  • De regering-Biden belooft daarom actie te ondernemen om “haatspraak en foutieve informatie” op socialmediaplatforms te bekampen.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.