Musk schiet prototype Marsraket 15 kilometer hoog: ‘2 kansen op 3 stort ze neer’

Volgende week lanceert SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, opnieuw een prototype van zijn Marsraket. De nieuwe Starship maakt wel veel kans om neer te storten, dixit Musk.

Starship is het ruimteschip waarmee Musk naar Mars wil. Het moet herbruikbaar en dus erg economisch zijn. Daarmee moet de mensheid Mars kunnen koloniseren.

Eerst SN8 …

Nu staat het achtste prototype van Starship, SN8, klaar voor zijn verste reis ooit: 15 kilometer de lucht in. In november en augustus deed SpaceX al succesvolle hoogtetesten met SN8. Het huidige record is 150 meter.

De test staat gepland op 7 december tussen 9 en 18u30 lokale tijd. Als dat niet lukt, zijn er ook nog vergelijkbare momenten op 8 of 9 december. Dat weten we omdat er voor die periodes wegomleidingen zijn voorzien in de buurt van SpaceX in Cameron County.

Deze proef is erg belangrijk om te zien of Starship de druk op hoogte aankan. Volgens Musk is de kans dat de raket opnieuw netjes kan landen, aan de kleine kant. ‘Er moet erg veel juist gaan, er is zowat een kans van 1 op 3 dat dat lukt’.

… dan SN9

Mocht SN8 crashen bij de landing, dan is er natuurlijk de SN9. Musk en co. bouwen op dit moment aan de lopende band prototypes voor Starship. Musk heeft dan ook van de Marsmissie zijn prioriteit gemaakt. Tenminste, nu het project met NASA op wieltjes loopt, richt hij de telescoop op Mars.

Hij hoopt er ook snel te geraken. De eerste bemande missie zou al voor 2024 zijn, beweert een optimistische Musk. Dat is twee jaar vroeger dan er momenteel op de planning staat. Maar eerst moet hij dus bewijzen dat hij Starship veilig in en uit de atmosfeer kan brengen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20