Musk maakt of kraakt crypto nog steeds: waarde van cryptomarkt opnieuw boven de 2 biljoen dollar

Voor het eerst sinds mei staat de wereldwijde waarde van de cryptomarkt opnieuw boven de 2 biljoen dollar. Dat kwam vooral door een stevige prijsstijging van Bitcoin, Ether en andere cryptomunten. Volgens cryptoanalisten worden de prijzen, zoals gewoonlijk, aangedreven door uitspraken van Elon Musk.

Waarom is dit belangrijk?

Beleggers keren massaal terug naar de cryptomarkt na de Bitcoincrash die midden mei werd veroorzaakt toen Tesla Bitcoin liet vallen als aanvaard betaalmiddel. De stierenmarkt lijkt opnieuw volledig op gang te zijn. Daar heeft Elon Musk een hand in gehad.

Volgens de tabellen van Coinmarketcap bereikte de totale marktwaarde van digitale activa zaterdag maar liefst 2,02 biljoen dollar. De marktwaarde bleef enkele uren schommelen rond dat niveau voor die zondag opnieuw tot 1,96 biljoen dollar zakte. Maandagochtend stond de totale marktwaarde opnieuw op 2,02 biljoen dollar.

De enorme waardesprong werd vooral aangedreven door het stevige herstel van ‘s werelds grootste cryptomunt Bitcoin (BTC). De digitale munt mocht zaterdag een marktwaarde van 863 miljard dollar optekenen, bijna de helft van de totale waarde van de gehele cryptomarkt dus. Maandagochtend stond de marktkapitalisatie van Bitcoin op 892 miljard dollar.

De prijs van Bitcoin steeg de afgelopen zeven dagen met 9,10 procent. Een Bitcoin is op het moment van schrijven 47.500 dollar waard.

Ethereum is ook een serieuze kracht

Ether, de tweede grootste cryptomunt en hoofdmunt van het Ethereum-netwerk, boekt de laatste dagen stevige vooruitgang. De marktwaarde van Ether (ETH) stond zaterdag nog op 370 miljard dollar. Maandagochtend stond dat cijfer al op 384 miljard dollar.

Op zeven dagen tijd is de cryptomunt van Vitalik Buterin met zo’n 11 procent gestegen naar een koers van zo’n 3.200 dollar.

Een wild jaar voor crypto

2021 was tot nu toe een wild jaar voor cryptomunt. Bitcoin werd in de eerste maanden van het jaar naar recordprijzen gebracht dankzij beleggers die het geld van stimuluspakketten in de cryptomarkt dumpte.

In mei crashte de gehele markt echter nadat Tesla-baas Elon Musk het energieslurpende systeem van Bitcoin bekritiseerde. Later, in juni, viel de Chinese overheid de cryptominingsector aan, wat een exodus van miners veroorzaakte en de meeste munten een serieuze klap toebracht.

De koers van Bitcoin zakte echter nooit tot onder de 30.000 en de afgelopen weken is de munt zelfs begonnen aan een klim richting de prijzen van in februari.

Uitspraken Musk geven crypto een boost

De oorzaak van het marktoptimisme ligt vermoedelijk grotendeels bij Elon Musk. De Zuid-Afrikaanse techmiljardair zei op 21 juli tijdens een Bitcoinconferentie dat Tesla de Bitcoin opnieuw zou gebruiken als betaalmiddel als de digitale munt er in zou slagen te vergroenen.

Dankzij het aanwenden van duurzame energie, slagen Amerikaanse cryptomijners er steeds vaker in om het delven naar Bitcoins minder vervuilend te maken. Ook het gebruik van kernenergie wordt steeds vaker overwogen als een optie om CO2-uitstoot te beperken.

Elon Musk, die de koers van mememunt Dogecoin met willekeurige tweets kan oppompen, is dus nog steeds heer en meester van de cryptomarkt. Zelfs de toenemende rol van Twitter-CEO Jack Dorsey als een passioneel voorvechter van het potentieel van cryptomunten om de financiële wereld voorgoed te veranderen, kon daar voorlopig niets aan veranderen.

Ondertussen lonken steeds meer institutionele beleggers naar cryptomunten. Zo begon grootbank JP Morgan enkele maanden geleden al met het beleggen in cryptofondsen voor vermogende cliënten.

(am)

Lees ook: “Desastreus voor cryptomunten”: Controversiële belastingwet wordt dinsdag gefinaliseerd

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.