“Multi-eigendom van clubs is grotere dreiging voor het voetbal dan de Super League”

De nieuwe trend in het professioneel voetbal is het mede-eigendom, een evolutie die volgens velen potentieel gevaarlijker is dan de Super League. Vooral in België zijn de resultaten zuur.

Waarom is dit belangrijk?

Mede-eigendom van voetbalclubs, waarbij één persoon of een holding verschillende voetbalclubs in zijn portefeuille heeft, is een fenomeen dat blijft groeien. Wereldwijd zijn er 180 clubs bij dergelijke constructies betrokken, een aantal dat de voorbije 10 jaar is vermenigvuldigd met vijf.

In het nieuws. Steeds meer voetbalclubs komen terecht in mede-eigendomsconstructies. Eigenaars willen zo kosten verlagen en schaalvoordelen realiseren. Maar ze proberen vooral kleinere clubs om te vormen tot spelersincubatoren voor hun topclubs. De Franse krant Les Echos wijdt een special aan het fenomeen en komt tot een reeks verontrustende conclusies.

  • Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld het in oliegeld uit de Verenigde Arabische Emiraten verdrinkende City Football Group. Die groep
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer