Motorenbouwer Rolls-Royce profiteert van heropleving internationale burgerluchtvaart

Het Britse bedrijf Rolls-Royce, fabrikant van vliegtuigmotoren, heeft de voorbije periode in de luchtvaart duidelijke tekenen van verbetering kunnen opmerken. Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar voerden passagiersvliegtuigen uitgerust met de Trent-motoren van Rolls Royce, immers 42 procent meer vlieguren uit dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Dat heeft Warren East, de vertrekkende chief executive van Rolls-Royce, tijdens een ontmoeting met investeerders gezegd.

Optimistische toon

“Warren East sloeg tijdens de ontmoeting met de investeerders een optimistische toon aan over de vooruitzichten van het bedrijf”, benadrukte de Britse zakenkrant Financial Times. “Hij benadrukte daarbij dat Rolls-Royce de voorbije periode heeft kunnen profiteren van een geleidelijke verbetering in de luchtvaart.”

Rolls-Royce wordt door klanten betaald op basis van de uren die werden gevlogen door vliegtuigen die met zijn motoren zijn uitgerust. Het bedrijf kreeg een grote financiële klap doen de wereldwijde vloot vliegtuigen na de uitbarsting van de coronapandemie gedurende een lange periode grotendeels aan de grond werd gehouden.

Rolls-Royce werd hierdoor gedwongen twee jaar geleden 7,3 miljard pond extra kapitaal aan te trekken met nieuwe kredieten en een versterking van het eigen vermogen.

East stelde nu echter dat Rolls-Royce zijn eerdere vooruitzichten voor het lopende jaar bevestigde. Hij voegde eraan toe dat het bedrijf nauw samenwerkte met zijn wereldwijde toeleveringsketen om de impact van de pandemie te beperken. De topman beklemtoonde dat Rolls-Royce bij de heropleving na de crisis aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt. 

China

“We zijn ervan overtuigd dat het bedrijf goed is gepositioneerd om dit jaar opnieuw een positief resultaat te kunnen melden”, benadrukte East. “Rolls-Royce kon daarbij profiteren van de toename van de activiteiten in de burgerluchtvaart en de ruimtevaart.”

Toch wees de topman op een aantal mogelijke knelpunten. “De vraag van passagiers naar reizen herstelt zich op routes waar de reisbeperkingen zijn opgeheven”, betoogde hij. “Maar aanvullende beperkingen tegen de verspreiding van het virus Covid-19 hebben in China tot minder vluchten geleid.”

Tenslotte gaf East nog aan dat Rolls-Royce verwacht de verkoop van zijn Spaanse dochteronderneming ITP Aero tegen het einde van volgende maand af te ronden, op voorwaarde dat de regelgevende instanties zich met de operatie akkoord verklaren.

De desinvestering zou Rolls-Royce een bedrag van 2 miljard pond kunnen opleveren. De opbrengst zal door het Britse concern worden gebruikt om zijn schulden af te lossen.

Warren East kondigde in februari aan zijn functie eind dit jaar neer te leggen. Over mogelijke opvolgers zijn nog geen uitspraken gedaan.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20