Morgan Stanley misleidde Europese Centrale Bank door een job te verzinnen

Volgens de Financial Times heeft de Amerikaanse bank Morgan Stanley de Europese Centrale Bank (ECB) misleid door een functie te verzinnen. De financiële instelling deed dat om tegemoet te komen aan de regels van het monetaire instituut.

In het nieuws: Een voormalige medewerker van Morgan Stanley beweert dat de bank zijn functietitel heeft vervalst om Europese toezichthouders te laten geloven dat het topmedewerkers naar Frankfurt heeft verhuisd om te voldoen aan de post-Brexit-regels. Dat schrijft de Financial Times.

  • De werknemer ging in 2021 aan de slag bij de Amerikaanse bankenreus als “hoofd krediethandel”. Hij kreeg daarvoor een salaris van 375.000 dollar per jaar, plus bonussen. De bank zou hem expliciet gevraagd hebben om die functie niet actief uit te oefenen. De job bestond met andere woorden enkel op papier.
    • De man was verantwoordelijk voor de herverpakking en de verkoop van probleemkredieten in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.
  • De bankier werd uiteindelijk ontslagen, en stapte vervolgens naar de rechtbank om zijn verhaal te doen.
  • “Mijn baas had tegen mij gezegd dat de functie enkel bestond om tegemoet te komen aan de eisen van de ECB”, liet de medewerker weten tijdens een hoorzitting in december.
    • Sinds de Brexit dringt de ECB er bij internationale banken op aan om hun activiteiten in de EU te beheren met lokaal personeel in plaats van te vertrouwen op besluitvormers in Londen, waarbij er bij banken op wordt aangedrongen om “voldoende ervaren sleutelfiguren op het gebied van risico’s en goede rapportagelijnen naar de EU te verplaatsen.”
  • Mensen die bekend zijn met de rechtszaak zeiden tegen de Financial Times dat Morgan Stanley de verklaringen van de bankier in de rechtszaal betwistte. De bank vertelde de rechters dat de bankier nooit de opdracht had gekregen om zijn titel niet te gebruiken en ontkenden dat het een symbolische titel was. De financiële instelling vervolgde dat dat de werknemer zichzelf “hoofd krediethandel” noemde op zijn LinkedIn-profiel. Hij zou die titel ook minstens één keer gebruikt hebben als panellid op een conferentie.
  • Een panel van drie rechters in Frankfurt wierp de tegenargumenten van de Amerikaanse bank uiteindelijk van tafel.
Meer