Morgan Stanley en Tiffany enige troost op moedeloze Amerikaanse beurzen

Beleggers reageren niet geweldig enthousiast op de werkloosheidscijfers en het uitblijven van een stimuluspakket in de Verenigde Staten. De Dow Jones noteerde vlak bij sluiting, S&P500 gaat 0,15 procent lager en technologiebeurs Nasdaq geeft 0,72 procent prijs.

De beleggers drukten de pauzeknop in, nadat bleek dat een mogelijke deal tussen de Republikeinen en de Democraten rond een omvangrijk stimuluspakket pas na de presidentsverkiezingen zou komen. Minister van Financiën Steven Mnuchin liet bij CNBC optekenen dat ‘hij en de president vastbesloten zijn’ om een deal te maken, maar dat ‘de politiek’ in de weg zit om dat te doen.

Facebook ging 1,88 procent lager, na mediaberichten in onder meer de Britse zakenkrant Financial Times over een ‘non-paper’ van de Franse en Nederlandse regering. Ze vragen daarin strengere Europese regels om toezicht te houden op grote technologiebedrijven. Expliciet worden ze niet genoemd, maar het gaat om onder meer Alphabet, Facebook en Amazon. Alphabet verliest 0,51 procent, Apple gaat 0,40 procent in het rood en Amazon moet 0,75 procent prijsgeven.

Zakenbank Morgan Stanley wint 1,34 procent, na betere resultaten dan verwacht. Tijdens het derde kwartaal steeg de omzet met 16,2 procent naar 11,7 miljard dollar, hoewel analisten op 10,7 miljard rekenden. Vooral de inkomsten uit aandelentransacties stegen, omdat beleggers in deze volatiele tijden hun aandelenportefeuille voortduren herschikken.

De voorlopige resultaten van de juweliersketen Tiffany tonen aan dat het bedrijf het resultaat in augustus en september zag stijgen met 25 procent op jaarbasis. De omzet in de thuismarkt vertoonde een stevige daling, terwijl de Chinese inkomsten een sterkhouder zijn. Tiffany rekent op een omzetdaling van 5 procent in het vierde kwartaal. Het aandeel koerst 2,25 procent hoger.

Het aantal Amerikanen die vorige week een werkloosheidsuitkering aanvroegen, is onverwacht weer gestegen. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldt 898.000 nieuwe aanvragen. Economen hadden nochtans op een afname tot 825.000 gerekend. De stijging duidt er mogelijk op dat het herstel op de arbeidsmarkt vertraagt.

Meer