Morgan Stanley: “2023 kan het ergste jaar worden voor de Amerikaanse beurzen sinds de financiële crisis”

Veel beleggers zullen tevreden zijn dat 2022 op z’n einde loopt, maar het is niet uitgesloten dat ook 2023 een tumultueus jaar zal zijn voor hen. Meer zelfs, Michael Wilson, strateeg bij de Amerikaanse bank Morgan Stanley, sluit niet uit dat 2023 wel eens het ergste jaar voor de aandelenmarkten kan zijn sinds de financiële crisis.

Waarom is dit belangrijk?

Door onder meer de renteverhogingen van de centrale banken, een koopkracht- en energiecrisis hebben de aandelenmarkten dit jaar heel wat terrein moeten prijsgeven. Sommige analisten maken de vergelijking met de financiële crisis in 2008. Christofer Govaerts, hoofdstrateeg bij de bank Nagelmackers, zei in een recent interview met onze site dat dit jaar zelfs rampzaliger was dan 2008. Nu blijkt dat sommigen vrezen dat het ergste nog moet komen, althans voor Wall Street.

In het nieuws: Wilson waarschuwt in een analyse voor een winstrecessie in 2023. Volgens hem zal die in lijn liggen met wat beursbedrijven beleefd hebben tijdens de financiële crisis (2008/09).

  • De strateeg merkt op dat de bedrijfsresultaten volgend jaar wel eens meer kunnen tegenvallen dan verwacht, wat de aandelenmarkten verder de dieperik kan induwen. "Ga er niet van uit dat die resultaatverwachtingen al ingeprijsd zijn", luidt zijn advies. "Dat zal pas gebeuren wanneer die er zijn."
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20