Mogelijk een nieuwe toekomst voor Panini?

De Italiaanse uitgever Panini, fabrikant van de beroemde voetbalstickers, overweegt een mogelijke verkoop. Dat hebben een aantal insiders gemeld. Er zouden zich volgens hen verschillende geïnteresseerde kandidaten voor een overname hebben gemeld.

Wel wordt opgemerkt dat de onderhandelingen zich nog in een vroeg stadium bevinden en er geen garantie is dat er inderdaad een verkoop zal volgen.

De voetbalstickers van Panini worden wereldwijd verzameld en geruild door fans uit alle delen van de wereld.

Krantenverdeler

Panini werd zestig jaar geleden in de Italiaanse stad Modena, waar ook autobouwer Ferrari zijn hoofdkwartier heeft, opgericht. Oprichter was Giuseppe Panini, die samen met zijn broer Benito in de stad een verdeelcentrum voor kranten uitbaatte. Tijdens dat eerste jaar verkocht Panini al vijftien miljoen pakketten stickers. Naast Benito zouden nadien nog twee andere broers het bedrijf vervoegen.

‘Het bedrijf is in de loop der jaren beroemd geworden door zijn collecties stickers en ruilkaarten met de sterren van het wereldvoetbal’, zegt het persbureau Bloomberg. ‘Panini heeft stickers verkocht voor elk FIFA Wereldkampioenschap sinds de editie van het toernooi in 1970 in Mexico. De massale uitgifte van verzamelkaarten voor de start van grote competities zijn inmiddels een traditie geworden.’

Twaalf jaar geleden nam Panini het Amerikaanse bedrijf Donruss, zijn grootste concurrent, over. Panini heeft ook een samenwerkingsovereenkomst met onder meer de Amerikaanse National Basketball Association (NBA), maar ook met de entertainmentbedrijven Disney, DreamWorks en Warner Bros.

David Beckham

Complete collecties van Panini-stickers en zeldzame exemplaren, zoals de kaarten van spelers zoals de Portugese aanvaller Cristiano Ronaldo voordat ze grote beroemdheid verwierven, kunnen op de markt van de verzamelaars hoge prijzen opleveren.

Het bedrijf geeft ook kindertijdschriften, boeken en strips uit. Panini heeft meer dan 1.200 werknemers in dienst en realiseerde drie jaar geleden voor de allereerste keer een omzet van meer dan 1 miljard dollar.

Eerder dit jaar maakte Panini America bekend een exclusief akkoord te hebben gesloten met de voormalige Britse voetbalvedette David Beckham. De gewezen speler van onder meer Manchester United en Real Madrid zal als een wereldwijd merkambassadeur van Panini optreden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20