Moeten we nu toch mondmaskers dragen? ‘Het kan zinvol zijn, maar je moet er hebben’

Is een mondmasker dragen zinvol of niet? Nu enkele Europese landen het gebruik ervan sterk aanraden, steekt de discussie opnieuw de kop op in ons land. En hoewel de overheid het nut voor de bevolking bleef minimaliseren, is er wel wat voor te zeggen.

Sinds enkele dagen is het in Tsjechië, Slovakije, Slovenië en Bulgarije verplicht om een mondmasker te dragen. Ook in Oostenrijk moet het, als u de supermarkt wil betreden. Toch bleven de Belgische autoriteiten herhalen dat het niet nodig is om bij het buitenkomen een mondmasker te dragen. Zelfs op de dagelijkse persconferentie gaf viroloog Steven Van Gucht die boodschap mee. ‘Een vals gevoel van veiligheid’, noemde hij dat.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie kan geen uitsluitsel geven over de zaak. Mondmaskers voor zorgpersoneel zijn essentieel, maar voorts blijft er onduidelijkheid. ‘Gewoon op straat heeft het geen zin’, zegt Marc Van Ranst in Terzake. ‘Maar op plaatsen waar mensen elkaar zien en tegenkomen, kan zo’n mondmasker een hinderpaal vormen voor het virus. Het kan dus zin hebben, maar je moet er natuurlijk wel hebben.’

‘België in slechte positie’

En daarmee raakt Van Ranst het tere punt aan. Het is genoegzaam geweten dat ons land met een tekort kampte aan het begin van de crisis. De overheid ontraadde het bewust, uit angst dat het zorgpersoneel er uiteindelijk de dupe van zou worden. ‘We zaten twee weken geleden in een slechte positie, dan kan je niet zeggen dat iedereen snel mondmaskers moet halen voor zichzelf. Laat staan dat je adviseert om mondmaskers te verplichten voor iedereen die de deur uit moet’, zei hij nog aan Het Laatste Nieuws.

Maar de viroloog blijft beklemtonen dat een mondmasker niet doorslaggevend is. ‘Er zijn plaatsen waar dat nut heeft, er zijn plaatsen waar dat geen nut heeft, en er zijn ook nadelen aan het dragen van die maskers. Wanneer je natuurlijk een oneindige voorraad hebt, kan je daar andere dingen mee doen dan wanneer je er geen hebt’, klinkt het nog bij Marc Van Ranst.

Meer