Moeten we binnenkort ook onze huisdieren vaccineren? Wetenschappers zeggen van wel

Het coronavirus kan een groot aantal diersoorten besmetten, waaronder katten, honden en andere huisdieren. Vaccineren we ze dan best ook? 

Het zou in de toekomst nodig kunnen zijn om huisdieren zoals katten en honden tegen Covid-19 te vaccineren om de verspreiding van het virus in te dammen, waarschuwt een groep wetenschappers aan de universiteit van East Anglia (UEA) in Engeland en de universiteit van Minnesota in de Verenigde Staten. 

Nertsen

In een artikel, gepubliceerd in het vaktijdschrift Virulence, schrijven ze dat de voortdurende evolutie van het virus bij dieren en de overdracht op mensen ‘een aanzienlijk risico op lange termijn voor de volksgezondheid vormt’.

‘Het is niet ondenkbaar dat vaccinatie van sommige gedomesticeerde diersoorten noodzakelijk zou kunnen zijn om de verspreiding van de infectie in te dijken’, aldus de onderzoekers. 

Vorig jaar werden in Denemarken ongeveer 15 miljoen nertsen afgemaakt nadat een gemuteerde vorm van het virus bleek over te springen tussen de dieren en mensen. Er werden toen in juni in tal van kwekerijen besmettingshaarden van het nieuwe coronavirus vastgesteld.

Vaccins voor dieren

Cock van Oosterhout (UEA), een van de auteurs en professor evolutionaire genetica, merkt op dat honden en katten het virus kunnen oplopen maar dat er nog geen gevallen bekend zijn waarin het virus via deze dieren op mensen is overgeslagen. 

Toch is het volgens de professor zinvol dat we ook voor huisdieren vaccins ontwikkelen. ‘Gewoon als voorzorgsmaatregel om dit risico te verminderen’, zegt van Oosterhout. ‘We moeten als menselijke samenleving echt voorbereid zijn op elke mogelijkheid als het gaat om Covid.’

‘De beste manier om dit te doen is volgens mij inderdaad om ook de ontwikkeling van vaccins voor dieren te overwegen’, zegt hij. ‘Interessant is dat de Russen al begonnen zijn met de ontwikkeling van een vaccin voor huisdieren, waar nog maar weinig informatie over is.’

Professor Kevin Tyler (UEA), hoofdredacteur van Virulence en coauteur van het artikel, schreef dat hoewel katten asymptomatisch zijn, ze wel door het virus kunnen besmet worden en dat ze op hun beurt mensen kunnen besmetten

‘Het risico is dat, zolang er haarden zijn, het virus, net als bij de nerts, van dier op dier overgaat en dan dierspecifieke stammen ontwikkelt’, zegt hij, ‘maar die komen dan weer bij de mens terecht en dan krijg je in feite een nieuw virus dat verwant is en dat het hele verhaal opnieuw veroorzaakt.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.