Modeketens dreigen met lentecollectie te blijven zitten

Zara Corona
ISOPIX

De verplichte sluiting die ze opgelegd krijgen als gevolg van het coronavirus covid-19 zadelt modeketens op met een huizenhoog probleem. De warenhuizen zitten vol met lentecollecties die meer dan waarschijnlijk niet verkocht zullen geraken.

De overheid neemt momenteel maatregelen om de verspreiding van het virus in te perken en dat zorgt ervoor dat alle niet noodzakelijke winkels moeten sluiten. Ook kledijwinkels moeten de deuren sluiten en dat komt niet zo gelegen. De lente- en zomercollectie is al in volle opkomst en dat betekent magazijnen vol kleren.

Het coronavirus gooit dus roet in het eten. Zara, onderdeel van de Spaanse textielgigant Inditex, zag geen andere keuze dan de waarde van de voorraad lente- en zomerkledij in de boekhouding fors te verlagen. Gelukkig voor Zara beschikt moedergroep Inditex over een stevige buffer. Dat is wel nodig, want bijna 4.000 winkels van de groep moeten tijdelijk de deuren sluiten door de pandemie. Inditex is het grootste modeconcern ter wereld in termen van omzet.

Provisie

Inditex heeft er een goed 2019 op zitten en dat zorgt voor extra reserve voor 2020. Met een omzet van maar liefst 28,3 miljard euro en een nettowinst van 3,64 miljard euro kan het bedrijf wel tegen een stootje. Een groot deel van de omzet is te danken aan de vlotte overschakeling naar onlineverkoop. Zara is verantwoordelijk voor ongeveer twee derde van de totale omzet. Inditex legt een provisie van 287 miljoen euro aan om de klap van de waardeverlaging van de voorraad op te vangen.

Sprankel hoop

Het bedrijf maakt zich voorlopig niet te veel zorgen. De online verkoop gaat nog steeds vlot en de toeleveringsketen werkt zoals normaal. Inditex heeft meer dan 600 winkels in China en maar 11 daarvan zijn gesloten.

Zara heeft het geluk online goed te scoren. Hoe andere winkels hun lentecollectie kwijt zullen raken is dan nog maar de vraag.