Moederbedrijf Fnac vangt Franse staatslening

Fnac Darty, het Franse moederbedrijf dat in België onder andere boekhandel Fnac in portefeuille heeft, krijgt 500 miljoen euro geleend.

Het is het eerste grote bedrijf dat staatssteun krijgt, al hebben verschillende andere grote spelers al laten weten dat ze op staatssteun rekenen om de coronacrisis te overleven. Dat weet het Franse weekblad l’Obs.

Winkels gesloten

Alle winkels van de groep, waaronder ook alle winkels van Vanden Borre, zijn momenteel gesloten. Fnac Darty heeft winkels in Frankrijk, Spanje, Zwitserland en België.

Fnac Darty heeft ook een doorlopende kredietlijn van 400 miljoen euro en zal daar ook gebruik van maken. De CEO van de groep, Enrique Martinez, maakte eerder bekend dat hij een kwart van zijn loon opgeeft tijdens de crisis. De rest van het directiecomité maakt een vergelijkbare geste en geeft 15 procent van het loon op.

De Franse overheid staat garant voor 70 procent van de lening, die door een groep banken is gedekt. De lening loopt een jaar, met mogelijkheid tot vier jaar verlenging.

Verkoop gekelderd

Door het coronavirus is de omzet van Fnac Darty met 7,9 procent gedaald in het eerste kwartaal van 2020. De voorbije maand alleen al viel de verkoop met 30 procent. Dat kan niet volledig gecompenseerd worden door de online-omzet, die in april wel degelijk verdubbelde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20