Misschien leert de Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging iets van de internationale koffiedag

Vandaag, zaterdag 1 oktober, is internationale koffiedag. We kunnen niet meer zonder. Niets beter dan de dag te starten met een warm kopje om je brein op gang te krijgen. Niets beter dan die scheut cafeïne om je aandacht er in de namiddag toch nog bij te kunnen houden. We zijn het erover eens, een tas koffie houdt ons op de been. Een extra troost is dat u bij elke kop koffie ook de armlastige Belgische Schatkist een beetje helpt. 

België is bijna het enige land in Europa dat accijnzen op koffie heft. Elk jaar brengt de taks amper 15 miljoen euro op. Enkel Denemarken, Duitsland, Letland en Roemenië heffen ook accijnzen op koffie. Het prijzenobservatorium kwam enkele jaren geleden tot de conclusie dat de prijs voor koffie 4,9% duurder is dan in Frankrijk, 9,6% duurder dan in Nederland en 4,3% duurder dan Duitsland.

Budgettaire opbrengst weegt amper op tegenover de administratieve kosten

De al bij al kleine budgettaire opbrengst weegt amper op tegenover de kosten die administratie ervan met zich meebrengt. Er wordt immers niet alleen een accijns geheven op gebrande koffie, maar ook op ongebrande koffie en koffie-extracten, in vaste of vloeibare vorm. Men kan immers niet in het wilde weg koffiebonen gaan kopen en verhandelen. 

Voor kleine ondernemingen zijn de formaliteiten amper haalbaar en vormen ze een ernstig concurrentieel nadeel. Gelukkig heeft de Belgische douane een bondige handleiding van 12 pagina’s. Een Belgische handelaar die koffiebonen koopt in Peru moet een vergunning aanvragen, een afspraak maken met de controledienst van de douane, verdere toelichtingen verstrekken over waar hij de koffiebonen zal opslaan, een gedetailleerd plan van de inrichting verstrekken en een borg betalen. Uiteraard moet hij ook een gedetailleerde boekhouding bijhouden. Iedere overtreding van de wet wordt bestraft met een minimale boete van 625 euro. Een Belgische ondernemer moet nogal wat doorzettingsvermogen hebben om een activiteit te starten. 

Daarom, deze oproep op internationale koffiedag: Het afschaffen van de accijns is niet alleen goed nieuws voor de vele Belgische koffieliefhebbers, maar betekent ook een sterke administratieve vereenvoudiging. Eindelijk een taak voor onze minder bekende staatssecretaris voor administratieve vereenvoudiging! 


De auteur Wesley De Visscher is adviseur fiscale zaken op de studiedienst van N-VA en schrijft in eigen naam.

Meer