Europese handelstrafieken populaire kanalen voor witwaspraktijken

Criminelen maken vaak van de legale handelskanalen van de Europese Unie gebruik om geld wit te wassen. Er gaan met die trafieken bijzonder grote bedragen gepaard. Dat blijkt uit een studie van economen aan de Georgia Southern University en de Bradley University, gespreid over een periode van tien jaar, waarbij werd nagegaan op welke manier wetsovertreders de handel gebruiken om goederen in en uit te voeren om hun inkomsten uit misdaad te verbergen.

Waarom is dit belangrijk?

Jaarlijks wordt meer dan 11 procent van alle handel in de Europese Unie gebruikt om de opbrengsten van illegale activiteiten - gaande van drugstrafieken tot terrorisme - te verplaatsen. Opmerkelijk genoeg suggereert het onderzoek van de Amerikaanse economen dat de strenge rechtshandhaving die door de landen van de Europese Unie wordt toegepast om de financiële criminaliteit aan te pakken, deze vorm van witwassen mogelijk juist in de hand zou kunnen werken.

Verminderde kans op ontmaskering: De studie liep tussen 2005 en 2015 en bracht aan het licht dat criminelen voor het witwassen van misdaadgeld op legale handelskanalen beroep doen omdat ze daarmee minder kans lopen ontmaskerd te worden.

  • Om het probleem aan te pakken zouden de autoriteiten volgens de onderzoekers Mariana Saenz (Georgia Southern University) en Joshua Lewer (Bradley University) gerichte inspanningen moeten doen een systeem uit te bouwen dat het gemakkelijker maakt om belas
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer