Misnoegde belegger klaagt Elon Musk aan voor “kunstmatig laag houden Twitter-koers”

Elon Musk moest sneller bekendmaken dat hij meer dan 5 procent van socialemediabedrijf Twitter bezit. Dat zegt een belegger die klacht neerlegde bij de federale rechtbank in Manhattan. Door de volgens hem te late openbaarmaking heeft hij de koersklim gemist.

Musk maakte via een beursmelding op 4 april bekend dat hij 9,2 procent van Twitter gekocht had, waarna de koers meteen 25 procent hoger zoefde. De instap van ’s werelds rijkste persoon zagen vele beleggers goed zitten.

Maar belegger Marc Barella, die kort voordien zijn Twitter-aandelen verkocht had aan de lagere prijs, beweert dat de Tesla-topman de beursregels overtreden heeft door te laat te melden dat hij de drempel van 5 procent overschreden had. “Dit liet Musk toe de koers van het aandeel kunstmatig laag te houden en goedkoop bijkomende aandelen in te slaan”, zo staat te lezen in zijn klacht.

Class action

Hij gaat in een groepsvordering (class action) de groep beleggers vertegenwoordigen die van 24 maart tot 1 april Twitter-aandelen hebben verkocht en dus de koersklim op 4 april zijn misgelopen. Het is op 24 maart dat Musk zijn participatie bekend had moeten maken, beweert Barella.

“We zouden onze aandelen niet tegen de prijs van dat moment, of zelfs helemaal niet, hebben verkocht als we ons ervan bewust waren geweest dat de marktprijzen kunstmatig laag gehouden werden door de misleidende verklaringen van Musk”, zeggen de beleggers.

Experts kijken nu uit naar een reactie van beurswaakhond SEC. Volgens marketingprofessor Scott Galloway (New York University), een bekende techwatcher, is de overtreding overduidelijk. “De SEC heeft nu de kans een voorbeeld te stellen”, zegt hij aan Politico.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20