Minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) wil dat YouTube, Instagram en TikTok meebetalen aan Vlaamse film en tv

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (cd&v) heeft een wetsvoorstel klaar waardoor platformen zoals TikTok en YouTube mee de Vlaamse film en tv-producties financieren. Hij hoopt dat dit idee door de hele Europese Unie gedragen kan worden.

Waarom is dit belangrijk?

YouTube, Instagram en vooral TikTok hebben ervoor gezorgd dat jongeren op een andere manier media consumeren. Korte filmpjes voeren de boventoon, meestal met materiaal van anderen erin geplakt. Daar bestaan nog niet veel regels rond.

In het nieuws: Dalle heeft een plan klaar voor short form content en online platformen.

  • Online platformen zoals TikTok, YouTube of Instagram zijn op dit moment niet verplicht om bij te dragen aan film- en tv-fondsen. Streamingsgiganten als Amazon en Netflix moeten dat wel doen. Zij steken geld in het Audiovisual Media Services Directive van de EU zodat concurrentie met de Verenigde Staten mogelijk wordt.
  • Dalle merkt op dat online content “heel vaak” gebruikmaakt van clips uit Vlaamse films en tv-series. De minister is dan ook duidelijk: “Om lokale producties te financieren, vragen we aan alle bedrijven die daar voordeel uit halen, om bij te dragen”, zegt hij aan Politico.
  • Het wetsvoorstel bepaalt concreet dat online platformen 4 procent van hun omzet in Vlaanderen moeten afstaan, door ofwel rechtstreeks producties te steunen of het geld te geven aan het Vlaams Audiovisueel Fonds.
    • De huidige regeling levert Vlaamse audiovisuele producties 7 miljoen euro op. De nieuwe wet zou dit bedrag verdubbelen.
  • Dalle wil ook sancties als bedrijven zich niet aan de wet houden. In het voorstel staat zelfs dat een platform dan mogelijk niet meer beschikbaar is in Vlaanderen. De tekst moet wel nog door het Vlaams Parlement gestemd worden.

De rest meekrijgen

The Bigger Picture: Vlaanderen staat alleen, maar Dalle hoopt dat dit niet zo blijft.

  • Dalle moet erkennen dat het “niet ideaal” is dat Vlaanderen nu alleen met deze regeling komt. De regeling voor streamingsdiensten heeft een breed Europees draagvlak, dit niet.
  • Als tijdelijke EU-voorzitter leidt België de vergaderingen, en Dalle hoopt dan ook dat hij andere ministers van Media kan meetrekken in zijn idee. In mei staat er een samenkomst gepland. De Europese mediaregels zouden normaal herzien worden in 2026.
  • CCIA, een lobbygroep voor de techbedrijven, is alvast niet te spreken over het voorstel. “Het zou deze diensten verhinderen om verder te opereren in Vlaanderen”, was daar de reactie in maart vorig jaar.
  • Dalle zegt al “lange juridische brieven” te hebben ontvangen, “dat ik dit niet kan doen”, maar ook de Europese Commissie is van mening dat het Vlaanderen vrij staat om de regels aan te passen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.