Minister-president Matthias Diependaele (N-VA) wil met Vlaanderen niet betalen voor defensie: “Federale bevoegdheid”

Vlaanderen gaat niet extra besparen om de extra defensie-uitgaven van de federale overheid te financieren. Dat heeft Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) gezegd in Villa Politica. Wel wil hij kijken met het helpen uitbouwen van een defensie-industrie.


Key Takeaways

  • Vlaanderen gaat niet rechtstreeks bijbetalen voor de verhoogde defensie-uitgaven van de federale regering. Dat heeft Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) gezegd.
  • Er wordt wel gewerkt aan een Vlaams defensieplan om in Vlaanderen de defensie-industrie op gang te brengen.
  • Daarnaast wil de minister-president ook dat er verder wordt geinvesteerd in haveninfrastructuur en spoorlijnen.

België besteedde in 2024 8 miljard euro aan defensie, goed voor zo’n 1,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee is het een van de landen in de NAVO met verhoudingsgewijs de laagste defensie-uitgaven. De minimumdrempel die de NAVO oplegt, is 2 procent en dus moeten de uitgaven voor defensie omhoog in ons land. 

Federale bevoegdheid

Minister van Defensie Theo Francken (N-VA) en premier Bart De Wever (N-VA) willen die norm zo snel mogelijk halen. Daarvoor is dit jaar zo’n 4,5 miljard euro extra nodig. Over de komende vier jaar gaat het zelfs over 17,2 miljard euro. Waar dat geld vandaag moet komen, is nog niet helemaal duidelijk.

Hier en daar werd geopperd om bij de deelstaten te kijken en daar extra te besparen, maar dat is volgens Vlaams minister-president Matthias Diependaele niet de bedoeling. “We hebben van Bart (De Wever, red.) geen concrete vraag gekregen om bij te dragen aan de NAVO-norm van 2 procent. Dat is een federale bevoegdheid”, zei hij daar woensdag over.

Vlaams defensieplan

“Er zijn drie manieren om bij te dragen aan veiligheid. Ten eerste: het kopen van militair materieel. Zoals bommen, granaten, tanks en vliegtuigen. Daarmee versterken we onze defensieve en offensieve militaire capaciteiten. Dat is een bevoegdheid van de federale overheid”, legt Diependaele uit.

“Een tweede manier is het feit dat we dringend nood hebben in Vlaanderen aan een uitgebreide defensie-industrie. We moeten dringend de productie van militair materieel verhogen. Op dat vlak werken we aan een Vlaams defensieplan en zullen we kijken wat we kunnen doen”, gaat hij verder.

“Ten derde zijn er ook nog zaken die onrechtstreeks bijdragen aan onze veiligheid, zoals haveninfrastructuur en spoorwegen. Dat zijn zaken waar we als Vlaanderen wel naar kijken om in te investeren.”, besluit Diependaele.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.