Bart De Wever houdt overleg met vicepremiers en partijvoorzitters over defensie

Premier Bart De Wever (N-VA) overlegt deze week met zijn vijf vicepremiers én de partijvoorzitters van de regeringspartijen. Het zou gaan om een soort terugblik op de eerste anderhalve maand van Arizona, met daarnaast ook enkele nieuwe agendapunten. Onder dat laatste valt alvast zeker ook de verhoging van de defensie-uitgaven.


Key Takeaways

  • Bart De Wever houdt sinds maandag bilaterale gesprekken met de vijf vicepremier en de partijvoorzitters van de regeringspartijen.
  • Op de agenda staat een terugblik op de eerste zes weken van Arizona, naast enkele actuele zaken.
  • Zo gaat het over het verhogen van de uitgaven voor defensie en enkele duidelijkheidreden in het regeerakkoord.

Bart De Wever, toen nog formateur, bereikte op 31 januari eindelijk een akkoord met Vooruit, cd&v, MR en Les Engagés over een nieuwe federale regering. Ondertussen zijn we zes weken verder en is de ploeg volop aan de slag.

Defensie

Voor een tussentijdje analyse begon de premier maandag met bilaterale gesprekken met de vijf vicepremier. Volgens De Standaard betrok hij ook de partijvoorzitters bij die gesprekken. Daarin gaat het uiteraard niet enkel over de afgelopen weken, maar worden er ook actuele thema’s aangesneden.

Het belangrijkste op dat vlak is defensie. België wil versneld de NAVO-norm halen en moet zijn defensie-uitgaven dus optrekken naar 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarvoor is zo’n 17,2 miljard euro nodig in de komende vier jaar. De Europese Commissie laat toe dat bedrag buiten de begroting te houden, maar zowel De Wever als minister van Begroting Vincent Van Peteghem (cd&v) zijn daar geen voorstander voor. Zij willen de staatsschuld niet verder doen stijgen. Over waar dat geld dan wel gehaald moet worden, is nog veel onduidelijkheid. Dat is dan ook een van de onderwerpen tijdens de bilaterale gesprekken van de premier.

Meerwaardebelasting

Verder zou er volgens De Standaard ook gesproken worden over de meerwaardebelasting. Na lang onderhandelen, is die – vooral op vraag van Vooruit – opgenomen in het regeerakkoord. Ondertussen is er echter al duidelijk geworden dat de tekst in dat akkoord niet door alle regeringspartijen op dezelfde manier begrepen wordt. Ook andere onduidelijkheden uit het regeerakkoord zouden aan bod komen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.