Minirevolutie op Facebook en Instagram: u kan nu likes verbergen

Na jarenlang overleg heeft Facebook – dat eigenaar is van Instagram – eindelijk een beslissing genomen. Gebruikers van beide platforms zullen de mogelijkheid hebben om de ‘likes’ op hun berichten en die van anderen zichtbaar te laten of te verbergen.

Vorige maand kondigden Instagram en Facebook aan dat ze een proefproject zouden lanceren waarbij sommige gebruikers het aantal vind-ik-leuks zouden kunnen verbergen. Geen nieuw idee, aangezien beide sociale netwerken al enkele jaren met soortgelijke projecten bezig zijn.

Na deze tests kwam het bedrijf tot de vaststelling dat sommige gebruikers gewonnen waren voor deze nieuwe functie, terwijl anderen dat veel minder waren. Toch is kogel nu eindelijk door de kerk. Facebook en Instagram kondigden woensdag aan dat alle gebruikers binnenkort likes kunnen verbergen op de platforms.

In de praktijk betekent dit twee extra opties in de instellingen:

  • U kan het aantal vind-ik-leuks verbergen dat mensen zien op uw eigen berichten.
  • U kunt ook het aantal vind-ik-leuks verbergen dat u ziet op de posts van andere mensen. 

Influencers die actief zijn op de platformen houden echter hun hart vast. Ze zijn namelijk sterk afhankelijk van hun populariteit wanneer ze onderhandelen over betaalde partnerschappen. 

‘De creators waren erg verdeeld. Kleinere creators maakten zich over het algemeen meer zorgen omdat zij proberen uit te zoeken waarin hun publiek geïnteresseerd is. […] De reeds gevestigde influencers stonden meer open voor het idee, omdat ze minder de behoefte hebben om hun waarde te bewijzen’, verklaarde Adam Mosseri, de baas van Instagram.

Het moet gezegd dat de algoritmen niet worden beïnvloed door deze nieuwe functie. Het is al beschikbaar voor veel Instagram-gebruikers en zal in de komende weken ook op Facebook terug te vinden zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20