Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Niels Saelens gepubliceerd op om • April 2023 4 min lezen
Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, heeft de belastingaangifte voor het aanslagjaar 2022 voorgesteld. Zoals altijd zijn er aantal zaken veranderd. Je krijgt onder andere minder tijd om je belastingbrief in te dienenals je een boekhouder in de arm neemt. Wat als je toch te laat bent?
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
Waarom is dit belangrijk?
Zoals ieder jaar het geval is, moeten we in de loop van de komende maanden onze belastingbrief invullen en op tijd aan de fiscus bezorgen. Wie daar niet in slaagt, riskeert een boete en een belastingverhoging.
In het nieuws: er wijzigingen een aantal zaken aan de belastingaangifte.
We schreven eerder al dat de belastingbrief dit jaar 843 codes telt, een recordaantal.
Voortaan zal de fiscus in de aangifte niet langer een onderscheid maken tussen man en vrouw. De twee kolommen waarin gehuwden hun fiscale gegevens moeten invullen, worden aangepast. Links staat nu de oudste en rechts de jongste partner.
Opvallend: wie de aangifte laat invullen door een boekhouder krijgt minder tijd om die te bezorgen aan de fiscus. Voor alle particulieren geldt nu dezelfde termijn. Concreet heb je tot 30 juni de tijd om de papieren aangifte in te dienen. De deadline wordt opgeschoven tot 15 juli voor wie gebruikmaakt van het platform Tax-On-Web.
Enkel wie een aangifte met zelfstandige inkomsten of buitenlandse beroepsinkomsten doet, krijgt tijd tot 18 oktober 2023.
Boetes en belastingverhogingen
Details: wat als je te laat bent?
Allereerst bestaat de kans dat je helemaal niets moet doen. Dat is het geval wanneer je een “voorstel voor vereenvoudigde aangifte” (VVA) hebt gekregen. Indien je de aangifte ongemoeid laat, gaat de fiscus ervan uit dat de gegevens correct zijn en zal die op basis daarvan de belasting berekenen.
De kans bestaat wel dat er dan fouten worden gemaakt. Uit een steekproef van ACV blijkt dat 29 procent van die vooraf ingevulde aangiftes nog fouten bevatten.
Als je geen VVA hebt gekregen, zal de belastingdienst je een herinneringsbrief sturen. Je riskeert wel een boete en/of belastingverhoging.
De boete bedraagt 50 euro, maar die kan oplopen tot 1.250 euro voor wie hardleers is.
De belastingverhoging varieert tussen 10 en 200 procent. Hoeveel extra belastingen je moet betalen, is afhankelijk van hoe vaak je je aangifte al hebt genegeerd.
De bovenstaande sancties kan je vermijden wanneer je kunt aantonen dat de vertraging werd veroorzaakt door overmacht. Denk bijvoorbeeld aan een ernstige ziekte.
Bovendien kan de belastingdienst de procedure van aanslag van ambtswege starten. In dat geval heeft die vier jaar de tijd om jouw belasting te berekenen of de berekening te wijzigen.
Dat betekent onder meer dat je langer op je geld zal moeten wachten als je recht hebt op een terugbetaling.
Vroeger kon je sancties vermijden door alsnog een boekhouder in te schakelen. Dan werd de deadline opgeschoven tot oktober, net zoals bij zelfstandigen. Maar die mogelijkheid bestaat dit jaar dus niet meer.
Van Peteghem laat wel weten dat de FOD Financiën zich “flexibel zal opstellen voor die strikte groep.”
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.