‘Minder testen om cijfers te doen dalen’: Oostenrijkse redderscommandant lanceert controversieel voorstel om skiseizoen te redden

Gerry Foitik, commandant van het Oostenrijkse Rode Kruis, is in een storm beland nadat hij in een brief naar de regering voorstelde om minder mensen te testen op het coronavirus. Doel: de coronastatistieken in de skigebieden artificieel verlagen zodat die in code groen aan het skiseizoen kunnen beginnen. Foitik gaf intussen al toe zijn voorstel ‘onhandig’ te hebben geformuleerd.

In een brief aan de federale overheid, verschillende ministers en een aantal organisaties deed Foitik een aantal voorstellen uit de doeken om het komende skiseizoen zo succesvol mogelijk te maken. Zijn meest opmerkelijke voorstel is om niet langer systematisch coronatests uit te voeren bij mensen die een rechtstreeks contact hebben gehad met een besmet persoon.

De Oostenrijkse krant Der Standard kon de bewuste brief inkijken. ‘Wintertoerisme: als de cijfers gedurende een bepaalde periode dalen, maar te hoog blijven om een ‘groene’ evaluatie te krijgen van de EU, zouden we kunnen stoppen met tests op mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon’, staat te lezen. ‘Het aantal nieuwe gevallen zou onmiddellijk met 500 per dag dalen op basis van cijfers van vorige week en een (ogenschijnlijke) lichte daling van de positiviteitsratio opleveren.’

Cluster van Ischgl

De inzet is groot voor Oostenrijk. De skistations in de Alpen zijn een enorme economische motor, die vorig seizoen abrupt uitviel toen de overheid de stations sloot tijdens de eerste coronagolf. Normaalgezien zou de sector zich nu moeten opmaken voor het nieuwe seizoen. Maar heel Europa wordt getroffen door de tweede golf van de pandemie. Oostenrijk staat momenteel helemaal rood ingekleurd op de aanbevelingenkaart van de EU.

Oostenrijk heeft een kwalijke reputatie opgelopen door de beruchte ‘cluster van Ischgl’. In dat populaire skioord raakten heel wat toeristen besmet met het virus, dat ze nadien meenamen naar hun thuisland. Ook bij ons werden teruggekeerde vakantiegangers als een belangrijke ‘motor’ van de eerste coronagolf beschouwd.

Foitik betreurt intussen wel de heisa die zijn schrijven heeft opgeleverd. Hij liet weten spijt te hebben van zijn ‘dom geformuleerd’ voorstel in een document dat niet voor het grote publiek bestemd was. Bovendien, waarschuwt hij ook, ‘volstaat het mogelijk niet om het wintertoerisme te redden’.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.