“Minder piraterij op zee, maar geweld blijft”

Tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar werden op de wereldzeeën 97 gevallen van piraterij en gewapende overvallen geregistreerd, het laagste aantal in meer dan een kwarteeuw. Dat staat in een rapport van het International Maritime Bureau, een afdeling van de International Chamber of Commerce.

Volgens het rapport waren vijfentachtig schepen door piraten bestormd, terwijl ook negen pogingen tot aanvallen werden geregistreerd. Daarnaast werden twee schepen beschoten en één vaartuig werd gekaapt.

Hotspots

“De meldingen van piraterij op zee zijn gedaald tot het laagste niveau in verscheidene decennia, maar het geweld tegen zeelui gaat onverminderd door”, waarschuwt het International Maritime Bureau.

“Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar werden eenenvijftig bemanningsleden ontvoerd, terwijl acht anderen werden gegijzeld. Daarnaast werden ook nog eens vijf zeelieden bedreigd, drie gewond en twee aangevallen. Er viel ook één dode te betreuren.”

“Hoewel de daling van het aantal incidenten een positieve evolutie mag worden genoemd, moeten de zeevarenden waakzaam blijven. Het geweld tegen zeelui blijft in grote delen van de wereld bijzonder hoog.”

Wel wordt opgemerkt dat in de Golf van Guinee, één van de hotspots van de wereldwijde piraterij, minder incidenten worden gemeld. Er werden tijdens de eerste negen maanden van dit jaar in die regio nog 28 gevallen van piraterij en gewapende overvallen geregistreerd, vergeleken met 46 incidenten in dezelfde periode vorig jaar.

Vooral in Nigeria kon een sterke daling worden opgetekend. Daar werden nog slechts vier incidenten gemeld, tegenover zeventien feiten de eerste negen maanden van vorig jaar. Drie jaar geleden moest Nigeria tijdens de eerste drie kwartalen nog zelfs van eenenveertig gevallen van piraterij melding maken.

“De verbetering van de cijfers in de regio geeft aan dat de nationale en regionale autoriteiten in hun strijd tegen de piraterij successen boeken”, beklemtoont Michael Howlett, directeur van het International Maritime Bureau.

“Maar desondanks blijft het risico voor de bemanningen bijzonder hoog. De inspanningen moeten dan ook worden volgehouden om ervoor te zorgen dat die dalende trend zich verder blijft doorzetten.”

Singapore

Ook in Indonesië kon een verbetering van de situatie wordt gemeld. Er werden slechts zes feiten gerapporteerd, tegenover drieëntwintig incidenten de eerste drie kwartalen vorig jaar.

Anderzijds waarschuwt Howlett voor zorgwekkende ontwikkelingen in de Straat van Singapore. Daar werden tijdens de eerste negen maanden van dit jaar twintig meldingen van piraterij gedaan. Dat is het hoogste aantal in dertig jaar. Twee jaar geleden werd in deze regio slechts één incident genoteerd.

“De aanvallen zijn weliswaar beperkt in omvang en opportunistisch van aard, maar de daders blijven een directe bedreiging voor de schepen en zeelui”, benadrukt Howlett. “Bij vier incidenten werd de bemanning bedreigd, aangevallen of gewond.”

De Callao Anchorage in Peru is volgens Howlett een ander gebied waar een toename van de piraterij diende te worden opgetekend. Er werden vijftien incidenten gerapporteerd. Dat is het hoogste niveau in dertig jaar, hoewel ook hier meestal van kleinere diefstallen gewag wordt gemaakt.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20