Steeds minder jongeren halen rijbewijs: “Het blijft een nuttig diploma op de arbeidsmarkt”, zegt Voka

Uit cijfers van de FOD Mobiliteit blijkt dat steeds minder jongeren hun rijbewijs B halen. Toch blijft het hebben van een rijbewijs een belangrijke troef op de arbeidsmarkt. Business AM vroeg aan Freija Fonteyn, adviseur logistiek en mobiliteit bij Voka, hoe werkgevers tegenover deze evolutie staan.


Luister hier naar het volledige gesprek met Freija Fonteyn:


De essentie: Bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar daalt de interesse om met de auto te kunnen rijden. Die trend is vooral aanwezig bij jongeren in stedelijke gebieden. Toch is een rijbewijs een belangrijke troef. Jongeren halen daardoor op latere leeftijd wel hun rijbewijs B.

  • “Jongeren die in stedelijk gebied wonen zijn niet gehaast om hun rijbewijs te halen omdat hun vervoersaanbod de laatste jaren nog verder is uitgebreid. Zij doen nu ook beroep op elektrische steps, deelfietsen… De wagen wordt ook een beetje geweerd uit de stad.”
  • “Het rijbewijs blijft nog altijd een nuttig diploma dat je helpt op de arbeidsmarkt. Jongeren uit verstedelijkt gebied gaan vaak op latere leeftijd alsnog hun rijbewijs halen. Terwijl jongeren die op het platteland wonen wel op jongere leeftijd hun rijbewijs halen, omdat zij vaak langere afstanden moeten overbruggen”, zegt Fonteyn.
  • Ze ziet ondanks de dalende trend geen direct probleem: “Als jongeren uit verstedelijkt gebied actief worden op de arbeidsmarkt, dan gaan ze alsnog dat rijbewijs halen, omdat ze merken dat dat toch een beetje een handicap kan zijn.”

(fjc)

Meer