Miljoenen arbeidsmigranten op de dool door coronacrisis

Wereldwijd kampen miljoenen arbeidsmigranten die door de coronacrisis hun job verloren hebben met een onzekere toekomst. Ze worden aangespoord om terug te keren naar hun thuisland, zonder dat ze enig perspectief krijgen, zo waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) woensdag.

Vele herkomstlanden kampen al met hoge werkloosheid en economische problemen en zijn bovendien niet bij machte om terugkeerders goed op te vangen, waarschuwt het agentschap van de Verenigde Naties (VN). Het ILO vraagt daarom dringend maatregelen om een bijkomende crisis te vermijden.

Werk betekent verblijfsvergunning

‘Heel vaak betekent je werk verliezen ook dat je werk- en verblijfsvergunningen kwijtspeelt’, zegt ILO-expert Manuela Tomei. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie zijn bijvoorbeeld al meer dan 1,2 miljoen arbeidsmigranten teruggekeerd naar Nepal, Bangladesh, India, Indonesië en Myanmar. Velen onder hen hadden een baan in het Midden-Oosten.

Landen die profiteren van buitenlandse werkkrachten en landen die werkkrachten uitsturen, moeten samen naar een oplossing zoeken. Gastlanden moeten meer werken rond de integratie op de arbeidsmarkt en sociale zekerheid bieden, klinkt het.

‘Hen eenvoudigweg uitzetten en dwingen weg te gaan, zou niet beter zijn voor de zaken, de arbeidsmarkten of de migranten zelf’, zegt de verantwoordelijke voor arbeidsmigratie, Michelle Leighton. De ILO schat dat er wereldwijd 164 miljoen arbeidsmigranten zijn

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20