De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag na een marathonzitting het relanceplan van president Joe Biden goedgekeurd. Dat is een stimuleringsprogramma van 1.900 miljard dollar voor de Amerikaanse economie. Miljoenen Amerikaanse burgers krijgen binnenkort een steuncheque van 1.400 dollar.
- De opvallendste maatregel van het reusachtige stimulusplan is een eenmalige steuncheque van 1.400 dollar voor elke Amerikaan, behalve de hoogste inkomens. Dat is wel lager dan de 2.000 dollar die Biden tijdens de verkiezingscampagne beloofd had. Er komt ook een nieuwe uitkering van 300 dollar per week voor mensen die hun job verloren, een uitbreiding van de kinderbijslag en steun voor de allerarmsten.
- Naast de financiële steun aan burgers, zijn er ook budgetten voorzien voor lokale overheden en bedrijven. De steun gaat onder meer naar het vaccinatieprogramma, de lokale overheden die door de coronacrisis in zwaar weer verkeerden, de heropening van scholen en de noodlijdende luchtvaartindustrie.
- Alle 50 Democraten stemden voor, maar geen enkele van de 50 Republikeinse senatoren steunde het plan. Omdat een Republikeinse senator wegens een sterfgeval afwezig was, werd het 50 tegen 49. Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, kwam met gebalde vuisten uit de stemming. Het Huis van Afgevaardigden moet het pakket nog goedkeuren, maar dat is een formaliteit omdat de Democraten daar de meerderheid hebben en een eerdere versie er al werd goedgekeurd.
- Het gaat om het eerste grote wetgevende pakket dat de Democratische president Joe Biden, die de kritiek kreeg te veel met presidentiële bevelen te regeren, goedgekeurd krijgt. Daar gingen bijna twee maanden aan onderhandelingen vooraf sinds het eerste voorstel. Toch schuilt in de politieke overwinning ook een nederlaag. Zijn aanvankelijke ambitie om steun van beide partijen, dus ook van de Republikeinen te krijgen, is mislukt. ‘Een ‘bipartisan’ aanpak zal voor een andere gelegenheid zijn’, zo is in het Democratische kamp te horen.
- Onder druk van de Republikeinen en enkele Democraten, werd een belangrijk voorstel uit de finale tekst gehaald. Senator Bernie Sanders had een voorstel ingediend om het minimumloon stapsgewijs te verhogen naar 15 dollar per uur. Maar omdat daar geen meerderheid voor te vinden was, werd het idee geschrapt, wat ongetwijfeld tot kritiek zal leiden bij de linkervleugel van de Democratische partij.