Miljardendeal officieel van de baan: Arm definitief niet overgenomen door Nvidia

De deal tussen chipmaker Nvidia en Softbank is officieel van de baan. Chipontwerper Arm wordt definitief niet overgenomen door Nvidia, de overname kreeg geen goedkeuring van de verschillende toezichthouders. Het van plan van Softbank is nu om Arm naar de beurs te brengen.

In september 2020 kondigden Nvidia en Softbank de overname van Arm aan. Met de koop was zo’n 40 miljard dollar gemoeid, de grootste deal ooit in de chipwereld. Verschillende regulatoren in de VS, EU en het Verenigd Koninkrijk stelden echter strenge eisen aan de deal, waardoor Nvidia er nu zelf een streep door trekt. 

Toegang tot gevoelige informatie concurrentie

De Amerikaanse FTC startte vorig jaar zelfs een rechtszaak, aangezien een overname slecht zou zijn voor de innovatie en concurrentie. Daarnaast zou Nvidia ook toegang krijgen tot gevoelige informatie van concurrenten, die gegevens deelden met Arm in ruil voor voor feedback en service bij de ontwikkeling en onderhoud van producten. De FTC stelde dat bij een overname Arm geen neutrale partij meer zou zijn.

Arm is een belangrijke ontwerper van chips voor klanten als Samsung en Apple. Deze bedrijven maken via licenties gebruik van de ontwerpen om zelf chips te produceren voor hun producten. Verschillende technologiereuzen, waaronder Microsoft en Qualcomm spraken zich al uit tegen de deal, die zou kunnen betekenen dat Nvidia het alleenrecht kreeg op chips.

In China stelde de overheid strenge voorwaarden aan de overname, met het doel hem te blokkeren. Aangezien het land een grote markt is voor Arm, drong Huawei bij de overheid aan om strenge eisen stellen.

Beursgang Arm

Softbank behoudt wel de aanbetaling van 1,25 miljard dollar die het van Nvidia kreeg. Het technologiebedrijf van de Japanse miljardair Masayoshi Son is nu van plan om Arm naar de beurs in Londen of New York te brengen. CEO Simon Segars wordt daarbij vervangen door Rene Haas, zo schrijft de Financial Times. De beursgang zou voor maart 2023 afgerond moeten zijn. In de afgelopen vier jaar investeerde Softbank al 84 miljard dollar in startups en was het een van de grootste technologie-investeerders.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20