Miljardair Charlie Munger: “Bijna elke valuta zal binnen 100 jaar waardeloos zijn”

Charlie Munger, rechterhand van Warren Buffet, is ervan overtuigd dat bijna elke valuta binnen 100 jaar waardeloos zal zijn. “Het is natuurlijk om de koopkracht van valuta te verminderen”, aldus de miljardair.

Tijdens een conferentie in Sindney werd aan Munger gevraagd hoe hij naar de huidige inflatiepiek kijkt. In de Verenigde Staten kwam de inflatie in oktober namelijk uit op 6,2 procent. “Bijna elke valuta zal binnen 100 jaar waardeloos zijn”, luidde zijn antwoord. “Ik vertrouw geen enkele valuta die in de hele wereld wordt uitgegeven. Het is natuurlijk om de koopkracht van valuta te verminderen. Als je een regering bent, is een langzame inflatie het beste waar je op kunt hopen.”

Scherp voor cryptomunten

Dat betekent niet dat Munger een fan is van cryptomunten als alternatief voor de traditionele valuta. Integendeel, hij is nooit een voorstander van cryptomunten geweest. Met de regelmaat van de klok haalt de miljardair uit naar de digitale munten. Eerder dit jaar zei hij bijvoorbeeld dat hij Bitcoin (BTC) haat en de “hele verdomde ontwikkeling walgelijk is en in strijd met de belangen van de beschaving.”

Tijdens de conferentie ging hij verder op dat elan. Munger zei vrijdag dat China de juiste beslissing had genomen om cryptomunten te verbieden. Eerder dit jaar liet het land namelijk weten er verbod geldt op transacties met alle crypto’s.

“China neemt een zeer volwassen houding aan ten opzichte van de cryptomunten”, aldus Munger. Hij voegde eraan toe dat hij “geld wilt verdienen door mensen iets te verkopen dat hen verder helpt in het leven, niet door dingen te verkopen die slecht voor hen zijn. Mensen die investeren in cryptomunten denken enkel aan zichzelf. Ze denken niet aan de klanten. Ik zou niet willen dat een van hen trouwt met een familielid van mij.”

Vergelijking met de internetzeepbel

Tijdens zijn betoog zei hij zelfs dat hij zou willen dat de cryptomunten nooit waren uitgevonden en dat het investeringsklimaat dat door de opkomende technologie was gecreëerd een niveau van extremiteit had bereikt. Munger maakte daarbij de vergelijking met de internetzeepbel van de jaren negentig. Heel wat internetbedrijven hadden toen de wind in de zeilen op de beurs. Maar daar kwam in 2000 abrupt een einde aan.

“Ik denk dat de internetzeepbel gekker was in termen van waarderingen dan wat we nu hebben. Maar over het algemeen, vind ik dit tijdperk nog gekker dan het dotcom-tijdperk”, besloot hij.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20